Kad nema stočno groblje, dobar je i šljivar!

22. mart 2021. 12:13 Gradska hronika Pirot Plus Online

U petak smo objavili vest i reportažu iz  sela Gnjilan, gde je humano ubijeno – eutanazirano preko 170 grla domaćih svinja. Po Rešenju Uprave za veterinu, danas su na privatnu farmu, vozilom beogradskih registracija, došla ekipa u pratnji inspektora iz Pirota s nalogom da se zbog toga što je otkrivena afrička svinjska kuga na ovoj farmi, unište sve svinje. Bilo je krmača, svinja do 100 kilograma, prasadi.

Na farmi u Gnjilanu danas ubijeno 150 svinja, zaraženih afričkom kugom. Zakopane su u šljivaru u istom dvorištu!? A komšije, a gnjilsko polje, a propisi, a odgovornost?!

Danas smo tim povodom razgovarali sa Dejanom Živićem, direktorom Veterinarske klinike Pirot. Prema njegovim rečima ekipe Veterinarske klinike su, na poziv vlasnice, koja je želela da za sopstvene potrebe da zakolje prasad, uzele bris od oko 40 grla. Rezultati analize niškog Zavoda pokazali su da su tri praseta zaražena virusom afričke kuge svinja. U skladu sa tim obaveštena je Veterinarska inspekcija, po čijem nalogu su i sivinje eutanizirane. 

   S obzirom na opasnost od ove bolesti, eutanazija je morala da bude izvršena. Humano su ubijene sve svinje koje su se nalazile na farmi, kaže Živić. 

Prema Živićevim rečima u ovakvim slučajevima postupa se po posebnom Zakonu, i zakopavanje svinja u dvorištu na samoj farmi je u tom trenutku bilo najbolje rešenje. 

Nastavlja se akcija obeležavanja prasadi i kontrola zdravlja svih grla u domaćinstvima, kaže Živić.