Junaci naše muke (2)! Neumorni Anda i Rale “pkleški” zet!

15. januar 2021. 12:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Ništa i nikoga ne smemo zaboraviti. Veliko poštovanje za sve one koji kada je teško razumeju život na najhumaniji način, reagujući tamo gde je drugima teško. 

Pakleštica je jedno od staroplaninskih sela koje, kao i Topli Do, Dojkinci, Slavinja… već, slobodno možemo reći, živi u budućnosti.

Porodica Andonović, otac Dragan dva njegova sina, Daniel i Bane,  rekli bi cela familija, njihovi prijatelji,  pokrenuli su mnoge projekte. Doveli profesore i studente Arhitektonskog fakulteta, staru Mlekaru preuredili u Seoski dom i muzej.

 Krenuli su da uredjuju plažu, prošlog leta napravili od paleta ležalje, stolice, podigli nastrešnice. Plaža za uživanje pored Visočice.

  Ideju Aleksandra Panića podržali su Bane Andonović, mlađi Andin sin i  vispreni, vredni ljudi  iz Srbija šuma, Igor Petrović, direktor Šumskog gazdinstva Pirot i Darko Djordjević, rukovodilac Parka prirode Stara planina. Iznad Visočice, u prelepom kanjonu Vladikine ploče izgradjen je most.

  Ovih dana pokrenuli su i Projekat za izgradnju, hajde tako da nazovemo, malog Sportskog centra .

Sve  to  doprineće da ovo selo, već idućeg leta ugosti turiste sa svih strana, ali i "Pklešanje" koji su otišli iz sela.

I ne samo to, čujemo da se gradi  moderan  objekat sa smeštajnim kapacitetima, u  selu se renoviraju stare kuće…

………………………………………………………………..

  I onda, 11. i 12. januara  sručila se nabujala Visočica  odnela most, mobilijar na plaži odnela je reka.

 Nije trebalo mnogo vremena. Dan pošto se reka vratila "na svoje mesto" pljunuli su u šake i krenuli

Vredni Paklestani Dragan Andonović Anda neumoran, (sa sinovima )pokretač svih akcija, i Rale Simonović "pkleški zet", koji se vratio da živi na selu, krenuli u akciju rasčišćavanja i izvlacenja iz vode mobilijara koji je nabujala reka odnela.

 Za dva  dana spasili sve sto je bilo na dohvat ruke, očistili teren i pripremili za ponovnu montažu.

Ha, "šta reći"!? Junaci naše muke !