Jugoistok Srbije još uvek nedovoljno interesantan za investitore

04. decembar 2012. 12:39 Privreda Pirot Plus Online

Juče je u Privrednoj komori Niš održan sastanak načelnika Nišavskog, Topličkog I Pirotskog okruga sa direktorom komore. Na sastanku je razmatrano stanje u privredi u ova tri okruga , kaže u izjavi za Plus radio Dragan Kostić, direktor Privredne komore Niš . Došlo se do zaključka da stanje nije baš najbolje, tačnije da je veoma loše, kaže Kostić

- Načelnici sva tri okruga izneli su različite predloge, na osnovu kojih je donet jedinstveni zaključak da svaki od Upravnih okruga pripremi po tri projekta , koji će po ubrzanoj proceduri biti delegirani predstavnicima nadležnih ministarstava, a koji će se odnositi na povećanje upošljenosti, kaže Kostić.

Na sastanku je zaključeno da kada je reč o razvoju privrede na području jugoistočne Srbije, koje pokriva Privredna komora Niš, država mora da sprovede odredjene specijalne mere za povećanje upošljenosti. Odredjeni broj tih mera primenjuje se u Slobodnim zonama, ali to prema Kostićevim rečima, nije dovoljno

- Veći deo ozbiljnih investitora, koji unose direktne strane investicije više su orjentisani prema zapadnom delu Srbije. Neophodan je jedan kompletni set mera koji će doneti država, u dijalogu sa privrednicima, koji se neće odnositi samo na Slobodne zone, nego na ceo prostor ovog dela Srbije, kaže direktor.

Na osnovu analize stanja izvoza I uvoza na području ova tri okruga, zaključak je da je Pirotski okrug lider u odnosu na druga dva okruga.