Jovan Milenković, predsednik GIK: Izlaznost 15 odsto na preseku u 14 časova, bez nepravilnosti na biračkim mestima

16. januar 2022. 16:07 Društvo Pirot Plus Online

U Srbiji su u 7 sati otvorena glasačka mesta na kojima se građani Srbije izjašnjavaju na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa ima 6.510.323 građana, a glasačka mesta biće otvorena do 20 časova.

Građani se na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije" izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne". Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo. Do 14 časova na glasačka mesta je izašlo 14,99 odsto građana sa pravom glasa, saopštila je Republička izborna komisija.

Jovan Milenković, predsednik Gradske izborne komisije, kaže da pravo glasa u Pirotu ima 46.282 birača. Do 14 časova, kada se radi presek, glasalo je oko 15 odsto Piroćanaca, što je u okviru republičkog proseka

Od otvaranja biračkih mesta nije bilo problema. Glasali su i pod posebnim kućnim uslovim nepokretna lica i oboleli od kovida, kaže Mijalković

Izlaznost se prati tokom dana na pet izbornih mesta, tri u gradu i dva u selima, koja su odabrana metodom slučajnog uzorka.

Zabeležili smo i atmosferu na glasačkim mestima u Školi Sveti Sava, Gimnaziji i seoskim mesnim zajednicama