Jesen u znaku berbe

17. septembar 2013. 09:47 Privreda Pirot Plus Online

S jeseni voćari planiraju berbu, ali kako savetuje Ljubiša Đorđević, stručni saradnik za voćarstvo, sa berbom grožđa treba sačekati 20-ak dana. Očekuje se dobar kvalitet grožđa, ali zbog suše u prethodnom periodu rod nije potpuno zreo, te je potrebno odlaganje berbe bar do polovine oktobra.


- Iako je bilo sunčanih dana, što je doprinelo stvaranju dovoljna količina šećera u grožđu, nije bilo kiše i vodenog taloga, tako da ne treba da se žuri sa berbom. Ako dozvole uslovi trebalo bi sačekati sa berbom, jer na našem području grozđe nije dostiglo fazu zrelosti, kaže Djordjević


Nakon berbe potrebno je pripremiti voće za zimski period. Ljubiša Đorđević, upozorava da bi trebalo zaštiti koštičavo voće, jabučasto voće od napada plemenjače i potrebno je ukloniti grane iz voćnjaka.


- Sve polomljene grane treba ukloniti iz voćnjaka i spaliti. Kod jabučastog voća treba obratiti paznju na prisustvo bakteriozne plemenjače, koje ove godine ima dosta na dunji, jabuci, krušci. Sve grane na kojima je lišće počelo da se suši i da menja boju ka braon ili crnoj treba iseći 15-20 santimetra u zdravom delu, a alat treba dezinfikovati alkoholom prilikom svakog reza. Vinovou lozu nakon branja treba nadjubriti i ostaviti kako bi se tokom zime đubrivo razlagalo da bi biljka imala dovoljno hrane za normalnu vegetaciju, kaže Ljubiša Đorđević.


Građani svakodnevno mogu da se obrate Poljoprivrednoj službi, kako bi zatražili pomoć za rešavanje svojih potencijalnih problema i nedoumica.