Javni radovi realizuju se planiranom dinamikom

11. april 2014. 08:42 Gradska hronika Pirot Plus Online

Opština Pirot realizuje Javne radove od 2010. godine, kao jednu od mera za smanjenje stope nezaposlenosti. Nenad Petrović, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da su putem javnih radova rešeni i mnogi infrastrukturni poslovi , kako u selima tako i u gradu.

-Uvideli smo da ova mera daje dobre rezultate, jer u mnogim mesnim zajednicama završavamo poslove, koje ne bi moga niko da završi. S druge strane smanjuje se obim nezaposlenosti. Ovo je osmi konkurs po redu koji je opština raspisala od 2010.godine. Na konkurs su pristigle 44 prijave. Komisija za odobravanje i kontrolu javnih radova odobrila je 24 projekta, do potpisivanja ugovora 23 izvođača podnela su potpunu dokumetnaciju, tako da realizujemo 23 projekta. Zapsolili smo 53 lica koja trenutno rade na terenu kako u gradu tako i u selima- kaže Petrović

Iako su ove godine smanjena sredstva za javne radove, zbog smanjenja transfera prema opštini Pirot, Petrović očekuje da se narednih godina sredstva za javne radove povećaju.

-Imali smo do sada praksu da izdvajamo svake godine veća sredstva. Ove godine zbog smanjenja transfera opštini to nije tako. Izdovjili smo 5 miliona dianra za ove namene, za razliku od prethodne kada je bilo odobreno 7. Vrednost radova koji se trenutno realizuju je 4.7 miliona dinara i u pitanju je sređivanje i urađivanje domova, parkovskih površina, izgradnja igrališta, javnih česama, uređenje seoskih grobalja, poslovi čišćenja i uređenja puteva i kanala –kaže Petrović

Komisija za odobravanje javnih radova pored odobravanja projekata prati i dinamiku njihove realizacije, kaže Petrović.

-Što se tiče rada na terenu Komisija ovih dana obilazi poslove. Veći deo smo obišli i zadovoljni smo onim što smo videli na terenu. Poslovi se odvijaju planiranom dinamikom. Radovi su počeili 1. aprila i trajaće do kraja juna. Tamo gde je potreban dodatni posao ili odobravanje dodatnih sredstav Komisija je opredelila sredstva za te namene i u tom slučaju moguć je produžetak za najviše mesec, dva –dodaje Petrović.