Izuzetno zapažen nastup Slobodne zone Pirot u Solunu

11. april 2024. 14:02 Privreda Pirot Plus Online

Novi sajamski događaj posvećen transportno-logističkoj industriji – Logistics&Transports Thessaloniki Expo 2024 u Solunu okupio je 120 izlagača iz Grčke i balkanskih zemalja. Usluge i proizvode izložile su transportno-logističke kompanije, luke, špedicije, železnički i drumski operateri, predstavljena je najnovija magacinska oprema, IT logistički sistemi i komercijalna vozila.

Predstavnici Slobodne zone Pirot su 11. i 12. marta 2024. godine, predstavili logističke usluge, mogućnosti za poslovanje u režimu Slobodne zone Pirot i održali značajan broj sastanaka sa učesnicima sajma kako bi uz pojačanu saradnju sa Lukom Solun, logističkim, transportnim kompanijama omogućili još bolje i konkurentnije usluge korisnicima Slobodne zone Pirot.

Veliko interesovanje prisutnih bilo za pogodnosti poslovanja u Slobodnoj zoni Pirot koje investitorima omogućavajz značajne uštede i efikasnost u poslovanju bilo kod proizvodnje ili trgovine, po čemu je Slobodna zona Pirot kao tranporter i logističar, bila jedinstvena na Sajmu.

Sajam logistike i transporta u Solunu je upotpunila i konferencija LOGI.C 24 koja je održana u okviru sajma, gde je predstavljanje i mogućnosti za poslovanje u režimu Slobodne zone Pirot. Prezentacija je održana 11. aprila 2024. godine u okviru panela „Kreiranje strateškog plana za logistiku i transport na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi“, gde je na primeru Slobodne zone Pirot predstavljena transportno-logistička rešenja uz model poslovanja kompanija bez carine i PDV-a koji značajno olakšava protok robe i novca i pravi značajne uštede u poslovanju. Kao i štand, prezentacija Slobodne zone Pirot je izazvala mnogobrojna interesovanja učesnika konferencije.

Luka Solun, sa istorijom dugom 2.300 godina, označena je kao luka od međunarodnog interesa, a korišćenjem Luke Solun i uspostavljanjem dobrih veza mogle bi da ostvare značajne uštede troškova u transportu robe bilo kod dopreme ili otpreme robe za korisnike Slobodne zone Pirot. Kada je u pitanju saradnja grčkih i srpskih firmi, koncept poslovanja preko slobodne zone nije nov, datira još od 1923. godine kada je osnovana prva slobodna zona Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Luci Solun na površini od 9,4 ha. Trgovina sa bratskom Grčkom je oduvek dobro funkcionisala, a u narednom periodu očekujemo još veću saradnju uzimajući u obzir nastale promene u lancima snabdevanja – izjavio je Vladimir Ilić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot.

Štand Slobodne zone Pirot je posetio i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i istakao da će nastup Slobodne zone Pirot omogućuti uspostavljenje kontakta sa transportnim i logističkim firmam iz Grčke kako bi pružili što bolje i konkurentnije transportne i logističke usluge korisnicima Zone kao i mogućnosti za privlačenje grčkih kompanija.

*Saopštenje i foto: Slobodna zona Pirot