Izuzetno kulturno dobro u Pirotu, kompleks “Bela mačka”, budući Muzej ćilimarstva

23. april 2020. 12:56 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Ovih dana ponovo je pažnju javnosti privukla jedna od najstarijih kuća starog Pirota koju je zub vremena davno načeo i do današnjeg dana, skoro potpuno, ruinirao. Doduše, ostao je kostur kao oličenje starovaroške arhitekture zanatskog i trgovačkog Pirota. Reč je o kompleksu “Bela mačka”. Tačnih podataka o tome ko je i kada sagradio kuću Manojla Panajotovića - “Bela mačka”, nema. Pretpostavlja se da je građena kada i Konak Maloga Riste, današnji Muzej “Ponišavlja”, negde oko 1848. godine.

Ovih dana srušio se jedan zid “Bele mačke” pa su nadležni u Pirotu, iz bezbednosnih razloga, stavili znake upozorenja, i uklonili šut. Treba reći i to da je 1967. godine kompleks “Bela mačka” proglašen za spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju. “Bela mačka” je zvanično u javnoj svojini Republike Srbije, a grad Pirot je držalac objekta.

Ono što je važno lokalna samouprava je blagovremeno, mada je bolje reći u poslednjem trenutku, angažovala stručnjake Zavoda za zaštitu spomenuika kulture iz Niša da zabeleže svaki detalj ovog kompleksa, od stambenog dela, pomoćnih prostorija, nekadašnje bakalnice, podrumskih prostorija do izuzetno značajnih umetnina, rečju, svaki detalj kako bi se iznova sagradio objekat kaže, pored ostalog, Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota za vanprivredu.