Izložba staparskog i pirotskog ćilima

21. februar 2015. 07:00 Društvo Pirot Plus Online

U okviru ostvarene saradnje između NALED-a i Zadruge „Damsko srce“ u Galeriji „Čedomir Krstić“ 05. marta biće otvorena velika izložba na kojoj će biti po prvi put zajedno prikazani staparski i pirotski ćilim.

Inicijativa za ovu saradnju pokrenuta je prošle godine sa ciljem da se doprinese očuvanju staparskog ćilima iz Sombora uz pomoć pirotskih tkalja koje bi prenele somborskim tkaljama malo svog iskustva i znanja kako da se staparski ćilim oživi, rekla je Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a.

- NALED podržava niz aktivnosti koje se sprovode na lokalu, jedna od aktivnosti je kroz organizaciju etno mreža čiji sam ja predsednik Upravnog odbora. To je nacionalno udruženje koje okuplja proizvođače rukotvorina, a inicijativa koja je pokrenuta prošle godine ima za cilj očuvanje staparskog ćilima. Zahvaljujući ovoj saradnji koju imamo sa Opštinom Pirot i Zadrugom „Damsko srce“ inicirali smo „bratimljenje“ ove dve sredine da bismo dobili malo tog iskustva, znanja, da bismo dobili savete od pirotskih tkalja kako da se staparsko ćilimarstvo oživi i ponovo pokrene jer je 1996. godine staparski ćilim zadnji put skinut sa razboja, objasnila je Jovanovićeva.

Inicijativu je pokrenuo NALED, ali je pokrovitelj Ambasada Australije, a na predstojećoj izložbi biće prikazana i postavka motiva koji su izrađivali Australijski domoroci, Aboridžini, tako da bi to, prema rečima Jovanovićeve, bilo predstavljanje one najlepše tradicije koju mi imamo u Srbiji i koju Australija čuva kod sebe.