Izložba Mirka Stanimirovića "Zlatna arhitektura Pirota" u Galeriji "Čedomir Krstić"

31. maj 2019. 20:00 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji „Čedomir Krstić“ otvorena je izložba Mirka Stanimirovića pod nazivom „Zlatna arhitektura Pirota“. Organizator izložbe je Fondacija „Arhitekta Aleksandar Radović“ i realizuje se u okviru programa Forum kreativna Evropa 2019.

Ovim slikama autor poručuje da je naše nasleđe veoma vredno i treba da ga poštujemo. Stanimirović kaže da bi trebalo u sistem obrazovanja ubaciti nešto što će decu učiti da poštuju našu kulturu, društvo i sve naše specifičnosti.

Direktorka Galerije, Radmila Vlatković, ističe da autor donosi realnu sliku kuća i objekata spomenika kulture u gradu i da pokušava da tim starinama doda uzvišenu vrednost, s obzirom da zlatna boja asocira na vizantijsku umetnost i nešto što se pridodavalo svetovnim licima.

Pre zvaničnog otvaranja izložbe održana je panel diskusija koju je vodila Elena Vasić Petrović, osnivač i upravitelj Fondacije „Arhitekta Aleksandar Radović“. Ona je pre početka prisutnima predstavila projekat i učesnike.

Izložba obuhvata 20 slika na kojima su prikazani različiti zaštićeni objekti u Pirotu. Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj građana i zvanica.