Izgradnja prečistača čeka novi sporazum Srbije i Nemačke

11. jul 2013. 13:03 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Zoran Nikolić, direktor JP "Vodovod i kanalizacija" kaže da je na dvodnevnom sastanku sa predstavnicima Nemačke razvojne banke KfW i Ministarstva za zaštitu životne sredine, bilo pre svega reči o tehničkim i finansijskim uslovima za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.


- Mi jesmo kandidati, ali u ovom trenutnku sporazum Nemačke i Srbije podrazumeva 20 miliona evra donacije što će biti dovoljno za realizaciju projekta u dve opštine. Za prvi krug smo zakasnili, dok smo tražili lokaciju. Međutim, ono što je važno sledi potpisivanje novog međudržavnog sporazma za još 30 do 40 miliona evra, gde bi Pirot bio u grupi gradova koji će dobiti ta sredstva. Programom su obuhvaćeni i gradovi Jagodina, Vranje, Leskovac i Trstenik , konkurencija je oštra i ja se nadam da smo ostavili dobar utisak jer smo ispunili tražene uslove, kaže Nikolić.


Analiziran je veliki broj tehničkih detalja je analizirano i ono što smo precizirali je da bi između 10 i 12 milina evra bilo dovoljno za izgradnju postojenja, što bi obuhvatilo i troškove od blizu milion evra za rehabilitaciju kanalizacione mreže


- To je za nas od posebne važnosti jer bi na taj način rešili problem koji nastaje prilikom velikih padavina u pojedinim delovima grada. Tako da bi pored programa vodosnabdevanja imali program odvodnjavanja i prečišćavanja otpadnih voda i time zaokružili celinu. Mi smo prvi grad koji su posetili , narednih dana posetiće i ostale gradove. Po prvim utisccima mislim da će od ovih 20 miliona, sredstva dobiti Vranje i Užice, a da u drugoj grupi gradova bude i Pirot - dodaje Nikolić.