Izgradnja modela sunčeve elektrane u Tehničkoj školi

21. avgust 2013. 10:06 Društvo Pirot Plus Online


U Tehničkoj školi u toku su pripreme za predstojeću školsku godinu. Aca Božić, direktor škole kaže da je tokom leta nabavljena oprema za jednu učionicu i obnovljen pod u tri kabineta. Božić dodaje da je u toku i realizacija projketa iz prekogranične saradnje koji se odnosi na izgradnju demonstracionog modela sunčeve elektrane u ovoj školi.


- Bilo je nekih problema pa su kašnjenja oko nedelju dana. Očekujemo da uskoro stigne oprema. Problema je bio jer su kineski proizvodi preplavili ne samo naše tržište već i tržište Evrpske unije. Teško je bilo pronaći dobavljače koji bi isporučili opremu proizvedenu u EU, a program koji to finansira, odnosno ugovor upravo to podrazumeva. I te aktivnosti su završene u skladu su sa ugovorom očekujemo da oprema stigne za nedelju dana – kaže Božić.


Projekat Mogućnosti zelene energije na Staroj planini i oko Stare planine Tehnička škola realizuje sa Institutom za evropske vrednosti iz Sofije kao vodećim partnerom na projektu. Vrednost projekta je oko 100 hiljada evra.