Izgradnja kasni, isplata neredovna

29. maj 2013. 14:22 Gradska hronika Pirot Plus Online


Milorad Spasić, nadzorni organ na izgradnji mostova na Koridoru 10 na potezu od Proseka do Čiflika, u izjavi za portal Plusonline kaže da je zadovoljan kvalitetom, ali ne i dinamikom radova na izgradnji. Na ovom potezu ima ukupno 30 mostova, gde se, prema Spasićevim rečima uzimaju u obzir i nadvožnjaci i podvožnjaci.


- Sve su to mostovi, koji imaju svoju funkciju i svi su podjednako važni. Ovo je objekat koji će biti u upotrebi u narednih sto godina, tako da su čak i najmanji propusti nedopustivi, kako ne bi bila dovedena u pitanje funkcionalnost objekta i celog sistema uopšte, kaže Spasić.


Kada je u pitanju izgradnja Koridora 10 na području dimitrovgradske opštine, prema Spasićevim rečima, rokovi su odavno istekli.


- Ovo kažem potpuno nezvanično, ali za Alpinu je javna tajna da je rok istekao. Alpina sada pokušava da izdejstvuje, u nekim pregovorima sa predstavnicima JP"Koridori Srbije", da se ti rokovi produže. Ja više nisam u toj priči, ali od kolega čujem da još uvek nema definitivnih stavova nadležnih, iako najave nisu ohrabrujuće, kaže Spasić.


Dejan Živković, načelnik Opštinske uprave kaže da je i proces eksproprijacije zastao, i da se već duže se čeka da se na području naše Opštine u potpunosti završi.


- Isplata naknada obavlja se kada se sa republičkog nivoa uplate sredstva Putevima Srbije. Kada se sredstva utroše, čeka se ponovna uplata, mada veliki broj stranaka svoja prava ostvaruje i preko suda. U suštini većih problema nema, tako da se nadam da će sve u nekom optimalnom roku biti isplaćeno, kaže Živković.

Na području opštine Pirot ostalo je da se u procesu eksproprijacije završi 2 odsto za sam Koridor, a oko 20 odsto za alternativni put.