Izgradnja gasovoda - nova šansa za razvoj opštine Pirot

20. jun 2014. 13:29 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju između bugarske kompanije "OVERGAZ Ink" iz Sofije i Opštine Pirot, kojom prilikom su strane potpisnice utvrdile postojanje zajedničkog interesa i spremnosti za uzajamnu saradnju u oblasti gasifikacije opštine Pirot, u narednom periodu počeće konkretne aktivnosti u cilju realizacije ovog projekta, kaže Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot i napominje da se nada da će izgradnja magistralnog gasovoda MG10 uskoro početi i da će stvoriti nove šanse za razvoj naše opštine.

- To je početak razmišljanja da opština Pirot konačno dobije gasovodnu mrežu, ali do toga neće doću bez konekcije gasovoda izmedju dve zemlje. Podsećanja radi, pre oko dve godine, tadašnji premijer Srbije, Ivica Dačić, potpisao sa premijerom Bugarske u Briselu, Sporazum o izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija. Prema informacijama koje smo dobili od naših nadležnih ministarstava, ali i bugarskih predstavnika, taj gasovod bi trebalo da zaživi do 2017. godine. Mi smo već krenuli sa izradom Plana urbanističke dokumentacije za deo ovog magistralnog gasovoda koji prolazi kroz opštinu Pirot, napominje Vasić.

Celokupnim poslom rukovodi Ministarstvo energetike, a sam Urbanistički plan biće izradjivan preko Direkcije za izgradnju opštine Pirot. U tom cilju želimo da sagledamo mogućnost sekundarne gasifikacije, tj. priključaka naše Toplane, većih potrošača kao što su škole i deo privrede, kaže Vasić.

- U skladu sa tim neophodno je prvo uraditi tehničko-ekonomsku analizu, koliko je sama upotreba gasa kao energenta isplatljivija, da li je to jeftinije u odnosu na druge energente. Mi smo potpisali Memorandum o razumevanju, koji naravno nije obavezujući dokument, ali mislim da smo napravili dobar potez jer je kompanija "OVERGAZ Ink" renomirana firma u ovoj oblasti, kaže Vasić.