×

Ivica Dačić: Država pokazala da ume da upravlja krizom. Otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije

04. maj 2020. 11:44 Korona virus Pirot Plus Online

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da  je  Srbija  ostvarila  izvanredne rezultate u borbi protiv negativnih  posledica virusa, a da se naš zdravstveni sistem pokazao kao veoma uspešan.

Dačić je naglasio da smo uspeli i pokazali da umemo da upravljamo krizom, da sistem funkcioniše u najtežim momentima, a da pri tome imamo još i dobre  ekonomske  rezultate. 

On je, govoreći o transportu građana, ponovio da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja, uz podsećanje na to da je, na primer, Mađarska dozvolila i takozvani humanitarni koridor jer su granice i dalje zatvorene.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da postoji jedan zajednički pristup, koji je na početku krize izostao, pa je svaka zemlja primenjivala svoje mere, ali je EU napravila "mapu puta" koja se odnosi na države članice, ali delom može da se odnosi i na kandidate.

Dačić je objasnio i da ukidanje vanrednog stanja ne znači da će odmah biti ukinute sve mere, s obzirom na to da pandemija traje.

Državno rukovodstvo, sa predsednikom i Vladom na čelu, uradilo je važan posao i rezultati pokazuju da smo ovu fazu uspešno prebrodili, istakao je on i dodao da će i u sledećoj fazi korona biti prisutna u našim životima.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da će se Srbija u narednom periodu, koji neminovno nosi promene u svetskoj politici i geopolitičkim odnosima, truditi da zadrži osnovne postavke svoje spoljne politike.

Saopštenje Vlade Republike Srbije