Ivana Malinović, član gradske Popisne komisije: U toku obuka za instruktore, počela prijava za popisivače na terenu

26. jul 2022. 11:48 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Posle dvogodišnjeg odlaganja, uzrokovanog pandemijom kovida 19, u oktobru ove godine Republički zavod za statistiku (RZS) će, u periodu od 1. do 31. oktobra, realizovati Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji.

Pripreme za ovogodišnji Popis su uveliko odmakle – završen je konkurs za izbor 2.500 instruktora, a u toku  je konkurs za izbor 15.000 popisivača.

Za instruktore na području Pirotskog upravnog okruga u toku je petodnevna obuka koja se realizuje u Tehničkoj školi.

Obuku pohađa 31 instruktor - 14 instruktora i tri rezervna, za grad Pirot, i 14 instruktora za opštine Babušnica, Bela Planke i Dimitrovgrad. Ukupno će u postupak popisa na području grada biti angažovano 116 lica. 

O samom značaju popisa i metodologiji rada za Portal Plus online govorila je Ivana Malinović, članica gradske Popisne komisije

Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Popisu 2022. godine prvi put će se za prikupljanje podataka koristiti prenosivi računari, odnosno laptopovi. Metod sprovođenja popisa je tradicionalni, popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”. Po prvi put se u popisu neće popunjavati papirni upitnici već se podaci unose u  elektronske upitnike pomoću laptopova.

Građani zainteresovani za rad u Popisu prijavljuju se isključivo preko interneta, i to popunjavanjem elektronske prijave na sajtu RZS-a (www.stat.gov.rs) ili sajtu Popisa (popis2022.stat.gov.rs), o čemu se obaveštavaju u javnom pozivu. Prijavljivanje traje od 22. jula do 5. avgusta. Period angažovanja popisivača je od 23. septembra do 31. oktobra 2022. godine

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina.

Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija.