Istraživanje u Ekonomskoj školi Pirot - Zdravstvene navike učenika tokom vanrednog stanja

22. maj 2020. 22:26 Društvo Pirot Plus Online

Aktiv profesora fizičkog vaspitanja u Ekonomskoj školi Pirot u proteklom periodu sproveo je online istraživanje koje se odnosi na zdravstvene navike učenika tokom vanrednog stanja.

Kako su naveli u analizi dobijenih podataka istraživanje je urađeno u skladu sa ciljem fizičkog vaspitanja, da učenik unapređuje fizičke sposobnosti, motoričke veštine i znanja radi očuvanja zdravlja. Takođe, želeli su da sagledaju u kojoj meri su učenici ove škole, uz podršku svojih nastavnika fizičkog vaspitanja i roditelja, uspeli da se prilagode novim okolnostima i očuvaju nivo zdravstvenih navika.

Uzorak čini 268 učenika Ekonomske škole u Pirotu, I, II, III i IV razreda. Istraživanje su sproveli profesori: Iva Paunović, Milan Milanov i Nemanja Đukić.

Pitanja na koja su učenici odgovarali odnose se na navike u ishrani, fizičke aktivnosti, odmor i ostale aktivnosti koje se odražavaju na zdravlje.

Interesantan je podatak da od ukupnog broja ispitanika 2-3 sata nedeljno akumulira najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti 76 učenika, 72 učenika do 2 sata nedeljno, 56 učenika 4-6 sati nedeljno, 48 učenika 7 i više sati nedeljno, dok nijedanput nedeljno ne uspeva da sakupi jedan sat fizičke aktivnosti 16 đaka.

Pitanja, odgovore i analizu dobijenih rezultata možete pogledati OVDE.

Profesori fizičkog vaspitanja koji su sproveli ovo istraživanje, radi boljeg uvida u eventualne promene zdravstvenih navika u uslovima vanrednog stanja, upoređivaće odabrane rezultate sa rezultatima istraživanja ponašanja u vezi sa
zdravljem dece srednjošklskog uzrasta u Ekonomskoj školi u narednom periodu.