Isplata 30.000 dinara državne pomoći posle 5. maja

24. april 2020. 11:34 Privreda Pirot Plus Online

Iznos od 30.000 dinara pomoći koje će država uplatiti na namenske račune preduzeća mogla bi da počne od 5. maja.

Kako i kojom dinamikom će poslodavac isplaćivati plate svojim zaposlenima, da li iz dva dela ili u celosti, i da li će ova sredstva uopšte koristiti, odluka je na svakom pojedinačnom poslodavcu.
Novac države služi kako bi se preduzećima omogućilo da mogu da isplate minimalnu garantovana zarada, odnosno "minimalac", koji prosečno iznosi 30.022 dinara u Srbiji, a sve preko tog iznosa je kao i do sada odluka unutar samih firmi, a u skladu sa Zakonom o radu.
Privredni subjekti koji imaju otvorene tekuće račune kod više banaka, dužni su da najkasnije do 25. aprila 2020. godine, na portalu Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren poseban račun.

Kako je najavljeno iz Ministarstva finansija, Poreska uprava će do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice države, nakon čega će, kako je rečeno, odmah krenuti sa isplatom novčanog iznosa od 30.000 dinara na namenske račune poslodavaca.
Zaključno sa 21. aprilom, 169.111 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja.

Preuzeto sa sajta Kamatica.rs