Ispitom iz srpskog jezika i književnosti počelo polaganje velike mature u svim pirotskim srednjim školama

04. jun 2020. 11:17 Društvo Pirot Plus Online

Svake godine početak juna rezervisan je za polaganje velike mature. Pre nego što se oproste sa srednjom školom, maturanti imaju i ovu obavezu. U narednim danima, oni će braniti svoje srednjoškolsko znanje, a nakon toga kreću nove slatke muke. Ove godine, to je sve bilo propraćeno periodom vanrednog stanja, propisivanjem mera, online nastavom i čestom neizvesnošću. Ipak, stigli su do mature, a od smera do smera zavisi koliko je bilo teško spremiti se za ovaj završni korak.

Završna godina je puna izazova i bez vanrednog stanja, a kamoli sa njim, pogotovo poslednji meseci srednje škole. Kako su se pirotski maturanti pripremili za ovaj završni ispit, biće poznato do kraja naredne nedelje kada u svim školama bude završeno polaganje.

Danas je u svim školama u Pirotu polaganje mature počelo ispitom iz srpskog jezika i književnosti. Tim povodom posetili smo Ekonomsku školu i snimili učenike prilikom ulaska u školu, poštujući sve preporuke.

Zabeležili smo i nekoliko kadrova dok su učenici polagali. Nismo hteli duže da se zadržavamo da ih ne ometamo u radu. 

Marjan Ćirić, direktor Ekonomske škole kaže da su aktivnosti sa maturantima počele 1. juna, gde su maturanti imali tri dana da poprave ocene. Juče su održane sednice odeljenskih i nastavničkog veća. Danas je počelo polaganje srpskog jezika i književnosti, a u skladu sa preporukama Ministarstva, polaganje je organizovano u dve grupe. 

Svi, osim jednog učenika, stekli su pravo da polažu maturski ispit u junskom roku.

Polaganje praktičnog i teorijskog dela maturskog ispita biće završeno do 12. juna.