Inspekcijske službe Pirotskog upravnog okruga podnele izveštaje za prvi kvartal 2021. godine

05. april 2021. 13:41 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U prostorijama Pirotskog upravnog okruga danas je na konferenciji za novinare predstavljen rad inspekcijskih službi Okruga za prvi kvartal 2021. godine. Ovom prilikom načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, saopštila je izveštaje o radu više republičkih inspekcijskih službi. Najpre izveštaj Šumarsko - lovne inspekcije, koja je obavila 30 kontrola u prvom delu godine, zatim Ministarstva zaštite životne sredine, pri čemu je inspekcijska služba sprovela 46 nadzora, kao i izveštaj Tržišne inspekcije, kojoj je priorotet bio provera primene protivpandemijskih mera, istakla je načelnica Okruga. Takođe, istakla je da je Turistička inspekcijska služba obavila 67 kontrola, vodni inspektor je sproveo ukupno 18 kontrola, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 80 kontrola.

Dragana Tončić je navela detalje iz izveštaja zdravstvenog inspektora i Veterinarske inspekcije. Prema njenim rečima, zdravstveni inspektor je u dosadašnjem periodu imao jednu redovnu kontrolu, a značajne aktivnosti su preduzimane u kontroli sprovođenja vakcinacije protiv zarazne bolesti Covid 19.  Veterinarska inspekcijska služba je kontrolu obavljala u pregledu mesa, ali i po prijavama uginuća svinja veterinarski inspektori su sprovodili aktivnosti na suzbijanju afričke kuge svinja. Uprava za veterinu je, posle utvrđivanja ove bolesti kod svinja na određenim gazdinstvima u selu Gnjilan, proglasila žarište u selima Gnjilan, Barje Čiflik i u gradu Pirotu.

Šef Odseka Sanitarne inspekcije u Pirotskom upravnom okrugu, Leposava Veljković, istakla je da je Sanitarna inspekcija obavila 2.831 kontrolu, od čega 77 redovnih, 9 kontrolnih 1.030 vanrednih terenskih i 1.764 vanrednih kancelarijskih, odnosno rešenja za karantin. U ovim mesecima uglavnom su bile vanredne kontrole u ugostiteljskim objektima, ustanovama socijalne zaštite, objaktima za negu lica i tela, sportskim objektima, vrtićima i školama.

Šef Odseka Inspekcije rada u Pirotskom upravnom okrugu, Aleksandar Popović, naveo je da je Inspekcija rada u prvom kvartalu obavljala kontrolu primene mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid 19 i da tom prilikom nisu uočene velike nepravilnosti. Kada je u pitanju kontrola bezbednosti i zdravlja na radu, kao i radni odnosi, prilikom 232 nadzora zatekli su 19 lica koja rade na crno, a 15 lica je dobilo ugovore o radu i prijavljeno na socijalno osiguranje. U ovom periodu podneto je 25 prekršajnih prijava.