Inspekcijske službe Pirotskog okruga podnele izveštaje za prvi kvartal 2022. godine

04. april 2022. 14:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

U prostorijama Pirotskog Okruga, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni izveštaji inspekcijskih službi za prva četiri meseca 2022.godine. 

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga, na početku je prezentovala rad inspekcija koje se na oglašavaju, a zatim su se obratili i Leposava Veljković, Šef Sanitarne inspekcije i Aleksandar Popoviš Šef inspekcije rada. 

Veterinarska inspekcija sprovodila je službeno uzorkovanje krvi domaćih svinja u klanici Mustang. Uprava za veterinu je donela rešenje kojim su proglašena zaražena i ugrožena područja od Afričke kuge svinja kod domaćih svinja, i to - zaražena područja Orlja i Bazovik , ugrožena područja - Osmakovo, Vranište, Crnoklište, Cerova, Mirkovci, Šugrin, na teritoriji grada Pirota. 

Takodje, drugim rešenjem je zaraženim područjem proglašeno područje Dimitrovgrada, Gradine i Lukavice. 

Nakon ispitivanja koja su vršena na teritoriji grada Pirota, izuzimajući naseljena mesta koja se nalaze u zaraženom području , javnost će blagovemeno biti obaveštena o prisustvu odnosno odsustvu virusa u populaciji domaćih svinja u ovom području, što će biti i uslov za odjavu ove zarazne bolesti. 

Kako je rekla načelnica Tončić, Poljoprivredna inspekcija je u prvom kvartalu izvršila 49 kontrola i podnela je tri krivične prijave. 

Ministarstvo zdrava je u ovom periodu izvršilo 45 inspekcijski nadzora i pet službeno savetodavnih poseta u cilju kontrole iz oblasti zdravstvene zaštite, dve po godišnjem planu nadzora, dve na inicijativu inspekcija i jedna po zahtevu drugog organa. 

Šumarsko-lovna inspekcija u prvom kvartalu izvršila je ukupno 33 kontrola, a tom prilikom je oduzeto 147 metara ogrevnog drveta i podneto je 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv subjekata koji su vršili bespravnu seču. 

Vodni inspektor je u ovom periodu izvršio 16 redovnih nadzra, 10 vanrednih i jednu kontrolu

.........................................................

Leposava Veljković, Šef Sanitarne inspekcije kaže da je u prvom kvartalu izvršeno 1007 kontrola. U oblasti zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, sanitarni inspektori su vršili nadzor nad sprovodjenjem propisanih mera. Najviše je kontrolisano ugostiteljstvo i trgovine. U okviru redovnih kontrola, kontrolisana su obdaništa, škole i internati.

Kako je rekao Aleksandar Popović,  Šef inspekcije Rada, do sada je izvršeno 330 nadzora u oblasti radnih odnosa i u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Po podacima, 20 lica nije imalo zaključen ugovo o radu, te su poslodavci, nakon toga sa 19 lica zaključili ugovore. Podneto je 16 prekršajnih prijava. Takodje, u ovom prvom kvartalu kod dva radnika, desile su se i dve teške povrede ekstremiteta.