Inspekcijske službe Pirotskog okruga podnele izveštaje za drugi kvartal 2021. godine

05. jul 2021. 12:35 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U prostorijama Pirotskog upravnog okruga danas je na konferenciji za novinare predstavljen rad inspekcijskih službi Okruga za drugi kvartal 2021. godine, april - jun ove godine. 

Ovom prilikom načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, saopštila je izveštaje o radu više republičkih inspekcijskih službi.

Najpre izveštaj Veterinarske inspekcije koja je u uslovima proglašenja područja zaraženim bolešću afričke kuge svinja kontrolisala privatna gazdinstva na zaraženom području. Obavljeno je 5 vanrednih kontrola i tom prilikom AKS nije potvrđen kod domaćih svinja. U ovom periodu bolest je registrovana kod 7 uginulih divljih svinja na 6 lokacija u Okrugu. Zatim Ministarstva zaštite životne sredine kao i izveštaj poljoprivrednog inspektora, koji je u ovom periodu kontrolisao pravni osnov korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, investicione radove, korišćenje podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede. Podnete su dve prekršajne prijave. Turistički inspektor u prethodna 3 meseca obavio je redovne i vanredne kontrole poštovanja protivpandemijskih mera u ugostiteljskim objektima.  Zdravstvena inspekcija, obavila je 10 inspekcijskih nadzora i 5 službeno-savetodavnih poseta iz oblasti zdravstvene zaštite, rekla je načelnica Okruga. Takođe, ona je istakla da je Tržišna inspekcijska služba kontrolisala primenu protivpandemijskih mera, dok je vodni inspektor u izveštajnom periodu sproveo ukupno 18 kontrola, bez podnetih rešenja i zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.Šumarsko - lovna inspekcije, obavila je 31 kontrolu, oduzeto je 39 kubnih metara ogrevnog drveta i podneto 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Šef Odseka Inspekcije rada u Pirotskom upravnom okrugu, Aleksandar Popović, naveo je da je Inspekcija rada u drugom kvartalu obavljala kontrolu primene mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid 19 i da tom prilikom nisu uočene velike nepravilnosti. Kada je u pitanju kontrola bezbednosti i zdravlja na radu, kao i radni odnosi, prilikom 215 nadzora zatečeno je 15 lica bez zaključenih ugovora o radu, i registrovane su dve lakše povrede. U ovom periodu podneto je 19 prekršajnih prijava.

Šef Odseka Sanitarne inspekcije u Pirotskom upravnom okrugu, Leposava Veljković, istakla je da je Sanitarna inspekcija obavila 1.141 kontrolu, od čega 110 redovnih, 3 kontrolne, 86 vanrednih terenskih i preko 940 vanrednih kancelarijskih, odnosno rešenja za karantin. U ovim mesecima naplaćeno je 40 prekršajnih naloga u iznosu od 5.000 dinara i podneto 5 prekršajnih prijava.