Imunizacija u romskom naselju - Čuvanjem zdravlja Roma, čuvamo zdravlje Srbije

18. jun 2021. 16:30 Društvo Pirot Plus Online

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, i u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz podršku donatora: Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Fondacija za otvoreno društvo, SKGO i UNHCR Srbija sprovodi akciju u 29 opština i gradova širom Srbije, sa ciljem da se pomogne građanima iz podstandardnih romskih naselja da uz vakcinaciju i minimum standarda za poštovanje preventivnih mera koje preporučuju lekari. steknu imunitet i time sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje države.

Akcija se sastoji iz dva dela, prvi, u kojem se građanima pomaže da se prijave za vakcinaciju, i drugi, u kojem se higijenskim paketima pomaže porodicama u podstandardnim romskim naseljima u očuvanju zdravlja i sticanju imuniteta.

Danas je akcija organizovana u romsakom naselju Rasadnik u Pirotu. 

Štand za prijavu za imunizaciju i štand na kome će se deliti higijenski porodični paketi, obišao je državni sekretar MDULS-a Stevan Gligorin, zajedno sa predstavnicima Grada Pirota, zamenikom gradonačelnika Milošem Colićem i članom Gradskog veća i Tima za imunizaciju Bojanom Ranđelovićem

Radmila Nešić, koordinator za romska pitanja, rekla je da ovakvim akcijama odgovaraju potrebama zajednice u teškim vremenima, te da će se nastaviti sa promocijom imunizacije medju Romima. 

Nakon obraćanja gostiju prisutnima, otpočela je prijava za vakcinaciju na štandu. 

U Pirotu, realizacija ove akcije  počela je 14. juna i trajaće narednih mesec dana. Distribucija ove pomoći odvija se uz podršku Crvenog krsta Pirot i Mobilnog tima za inkluziju Roma Pirota, uz podršku volontera i lokalnih romskih NVO.