Ima nade za AHA Prvi maj, ali je vremena sve manje!

09. septembar 2014. 14:00 Privreda Pirot Plus Online

Slaviša Svilarov, finansijski direktor kompanije AHA Mura Prvi maj u ekskluzivnoj izjavi za Portal Plus online kaže da je početkom avgusta, na zahtev Mojce Lukančič, posredstvom Ambasade Slovenije, u Ministarstvu privrede Republike Srbije održan sastanak povodom aktuelnog stanja u kompaniji.

- To je bilo iznenadjenje za sve nas u kompaniji, s obzirom da smo sami pokrenuli inicijativu za rešavanje stanja i uputili pismo o namerama Vladi Srbije i resornom ministarstvu. Na sastanku je Lukančič iznela uverenje da je obezbedila sredstva za sanaciju celokupne AHA grupe, što podrazumeva sredstva za sanaciju matične firme u Slovenije, kao i pirotske kompanije. Zaključak sa sastanka, kojem mi nismo prisustvovali, ali smo naknadno obavešteni, bili su da će Lukančič najkasnije do 25. avgusta izneti konkretne dokaze u korist ovih tvrdnji i kako bi se napravio plan i uputilo pismo o namerama Ministarstvu privrede i SIEPA-i, u kojem bi se konkretno definisali uslovi rada konpanije kao i način na koji će sredstva biti usmerena u postupku dokapitalizacije obe kompanije, kaže Svilarov.

Medjutim, do današnjeg dana odgovora nadležnih nema. Nema bilo kakvog obaveštenja ili zaključka, a osnovni razlog za to je prvenstveno rešavanje pitanje stečaja matične firme u Slovenije, napominje Svilarov.

- Dokapitalizacije pirotske firme, ali i firme u Sloveniji, neće biti moguća sve dok se ne reši status matične kompanije. Na okončanju stečaja, prema našim informacijama, radi se intenzivno. Upravo iz svih ovih razloga, naše Ministarstvo privrede, u isčekivanju epiloga postupka koji se pred nadležnim institucijama vodi u Sloveniji, obustavilo je sve aktivnosti koje su bile pokrenute na osnovu nedavno upućenog pisma o namerama. Nažalost vreme nam ne ide na ruku, godišnji odmori su prošli, nadali smo se da ćemo za to vreme dobiti neke konkretne odgovore, ali nismo, tako da smo bili prinudjeni da kolektivni godišnji odmor produžimo za još nedelju dana. Što je još gore, poslovi se ne ugovoaraju, a obaveze se gomilaju, kaže Svilarov.

Menadžmen pirotske kompanije u stalnom je kontaktu sa predstavnicima Ministarstva privrede, od kojih u narednom periodu očekuju konkretne smernice.

Okružni sud u Murskoj Soboti objavio je krajem maja stečaj kompanije “AHA Mura” d.o.o. Murska Sobota. “AHA Mura Prvi maj” Pirot time je automatski postala deo stečajne mase, s obzirom da je ćerka-firma kompanije “AHA Mura” d.o.o. iz Murske Sobote. “AHA Mura” je tamošnjoj Poreskoj upravi dugovala 6.3 miliona evra, za šta vlasnici fabrike nisu uspeli da obezbede izvore finansiranja kako bi isplatili dug.

Slaviša Svilarov: