Ima mesta za sve "male maturante" u pirotskim srednjim školama

13. jun 2016. 10:00 Društvo Pirot Plus Online

Konkursom Ministarstva prosvete za upis u srednje škole za školsku 2016/17. godinu Ekonomskoj školi u Pirotu odobren je upis četiri odeljenja po 30 učenika, ukupno 120 učenika, kaže Marjan Ćirić, direktor.

- Odobreno nam je da upišemo četiri odeljenja u dva područja rada. U područje rada ekonomija, prava i administracija upisujemo tri odeljenja - Finansijski administrator (30), Komercijalista (30) i Ekonomski tehničar (30). Upisujemo još jedno odeljenje u područje rada trgovina, ugostiteljstvo i turizam to je obrazovni profil Kulinarski tehničar (30), naveo je Ćirić.

Do sada je Ekonomska škola u prvom krugu upisivala sva mesta i direktor očekuje da to bude slučaj i ove godine. Ćirić je pozvao sve zainteresovane učenike da odaberu Ekonomsku školu jer je plan privrednog razvoja i napredovanja Opštine Pirot u stvari plan razvoja ugostiteljsko turističkih obejkata kojih ima sve više, tako da postoji potražnja za kadrovima koje školuju, a učenici koji žele da nastave školovanje mogu da upišu bilo koji fakultet društvenih nauka.

Tehnička škola dobila je pravo od Ministrastva prosvete da upiše 174 učenika u tri područja rada, ukupno šest odeljenja, rekao je direktor Aca Božić.

- U područje rada mašinstvo i obrada metala upisujemo smer Tehničar za kompjutersko upravljanje (30), u područje rada saobraćaj obrazovni profil Tehničar drumskog saobraćaja (30) i Vozač motornih vozila trogodišnji smer (30), u područje rada elektrotehnika upisujemo Elektrotehničar za informacione tehnologije – ogled (24), Tehničar mehatronike (30) i Elektrotehničar za elektrotehniku na vozilima (30), nabrojao je Božić.

On je ovom prilikom svim učenicima poželeo sve najbolje prilikom upisa u srednje škole.

Pirotskoj Gimnaziji odobrena su četiri odeljenja, kaže Bratislav Krstić direktor. To su dva odeljenja prirodno – matematičkog smera i dva društveno – jezičkog smera.

- Upisujemo dva odeljenja prirodno – matematičkog smera (60), od njih je jedno bilingvalno odeljenje sa nastavom na francuskom jeziku i dva odeljenja društveno – jezičkog smera (60), ukupno 120 učenika. Što se bilingvalnog odeljenja tiče prijemni ispit je već bio, 20 kandidata se prijavilo, svi su položili francuski jezik i sada ih očekuje, kao i sve ostale, polaganje završnog ispita iz srpskog, matematike i kombinovani test, rekao je Krstić.

Srednja stručna škola upisuje dva odeljenja u području rada hemija, nemetali i grafičarstvo, to su Tehničar za polimere (30) i Tehničar za zaštitu životne sredine (30), istakao je Dragoslav Mančić, direktor.

- I ovoga puta nam nije odobreno da upišemo jedno odeljenje u područje rada lične usluge, za zanimanje ženski frizer i muški frizer, tako da ni ovoga puta zainteresovani neće moći da konkurišu za ova zanimanja. Ova dva zanimanja koja ćemo upisati imaju veliku prolaznost kasnije i kada je u pitanju zapošljavanje naših učenika i kada je upis na fakultete u pitanju. Za zanimanje tehničar za polimere učenici imaju mogućnost zaposlenja u gumarskoj industriji, ali i izlaznost na veliki broj fakulteta. Zanimanje Tehničar za zaštitu životne sredine učenici imaju prohnodnost prema velikom broju fakulteta, a prvenstveno u oblasti zaštita životne sredine, zaštita na radu i drugi tehnički fakulteti, naglasio je Mančić.

Mlekarskoj školi sa domom učenika “Dr Oben Pejić” za školsku 2016/17 godinu odobren je upis tri odeljenja, četiri obrazovna profila ili 90 učenika, naveo je v.d. direktor Dragan Stojanović.

- Upisujemo 30 učenika smera Prehrambeni tehničar – četvrti stepen, 30 učenika Pekare - treći stepen i jedno kompinovano odeljenje 15 učenika Prerađivač mleka i 15 učenika Mesar. S obzirom da smo škola sa Domom učenika i Dom škole upisuje 75 učenika svih srednjih škola i 15 studenata, naveo je Stojanović.