Ilustrovana "Istorija Pirota za decu i mlade" - nova publikacija Udruženja istoričara

29. septembar 2020. 13:36 Društvo Pirot Plus Online

Udruženje istoričara Pirota u okviru Lokalnog plana akcije za decu priprema publikaciju “Istorija Pirota za decu i mlade”. Na ovoj publikaciji rade istoričar Davor Lazarević i Predrag Vidanović, v.d. direktora Istorijskog arhiva u Pirotu.

Prema rečima Predraga Vidanovića, publikacija nema pretenzije da bude udžbenik, ali može da bude pomoć profesorima istorije da ubace u svoj plan i program lokalnu istoriju. Publikacija obuhvata celokupan period na teritoriji Pirota, od praistorije do današnjeg dana. Prilagođena je deci, ali mogu da je čitaju svi koji se interesuju za zavičajnu istoriju, ističe Vidanović.

Davor Lazarević dodaje da je to prva publikacija ovakvog tipa na našim prostorima, a posebno je zanimljiva zbog ilustracija. Sadrži 43 oblasti na oko 150 strana.

Kroz publikaciju čitaoce vode dva imaginarna lika Dragoljub i Nadežda. Tekstovi su ilustrovani fotografijama i crtežima.

Pripremu knjige pomogli su Jelena Đorđević - ilustracije, Kristina Mitrović - fotografije i Dejan Popović - dizajn. Publikacija je u završnoj fazi, a autori očekuju da bude dostupna čitaocima krajem oktobra.

Na kraju našeg razgovora pitali smo autore koji period zavičajne istorije im je najzanimljiviji i zbog čega?

Recenziju su uradili dr Katarina Mitrović, viši naučni saradnik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Vladica Tošić, pedagoški savetnik i profesor istorije u Gimnaziji Pirot, a stručni konsultant bila je Mila Panajotović, kustos Muzeja Ponišavlja.

*Fotografije: Udruženje istoričara Pirot