Igor Stojanović, predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara : Direktore Petroviću, a Akt o proceni rizika, a ranije stimulacije, bolovanja, prekovremeni rad! Ko smo mi za Vas?

09. januar 2021. 13:30 Društvo Pirot Plus Online

U proteklom periodu našoj Redakciji stiglo je mnogo prigovora da se u Opštoj bolnici Pirot, za razliku od ostalih zdravstvenih ustanova, ne priznaje rizik zaposlenima na poslu, a što je u ovoj pandemiji maltene nestvarno.

Nije bilo dileme kome proslediti pitanja koja se tiču prava zaposlenih. Planirali smo da na vaša pitanja odgovore predsednici sindikata koji su nam se i do sada javljali.

Čekali smo da prodju praznici.

Odgovore Igora Stojanovića, predsednika Sindikata medicinskih sestara i tehničara objavljujemo danas, mada smo nekoliko dana pre Nove godine dobili vaše brojne primedbe.

1. Kada sve ovo prođe, da li se nastavlja sindikalna borba zbog nepriznavanja rizika na poslu od strane direktora?

Nezadovoljstvo nepoštovanjem od strane direktora je na maksimumu... Pre nego počnem, zahvalio bih  se Vašoj Redakciji na tome što su konačno zaposleni u OB Pirot, kao i svuda u Srbiji u zdravstvenim ustanovama dobili pravo na bolovanje 100 % i pravo na stimulaciju i na rešenja za rad u crvenoj zoni...Svega toga ne bi bilo da Vi niste kontaktirali naš Sindikat, a mi „ustalasi javnost“ i objasnili šta se radi u Bolnici, iako smo se kao sindikat, jedini mi, moram naglasiti, uz dužno poštovanje ostalih, od marta pa do sad obraćali zvaničnim putem direktoru... Međutim, to nije definitivna pobeda. A šta sa prethodnim mesecima od marta 2020. godine kada direktor nije isplaćivao bolovanja, stimulacije, kako treba i šta sa samoizolacijom zaposlenih- nekima 100 %, nekima 65%...  Zašto se ne plaća prekovremeni rad svima? Tražimo objašnjenje da li je to tačno?

2. Akt o proceni rizika izaziva toliko nezadovoljstvo u OB Pirot. Zašto?!

Mogu da Vam kažem da taj Akt nije donešen u skladu sa zakonom. Taj Akt služi kao alat za otklanjenje i smanjenje rizika za bolesti i povrede. U našoj Bolnici služi isključivo kao sredstvo za isključenje gotovo svih radnih mesta lekara i medicinskih sestara i tehničara i određenih grupa nemedicinskih radnika kao radnih mesta sa povećanim rizikom, čime direktor dobija „veći broj izvršioca“, a cena radnog sata je manja.

Recimo,ako umesto 160 časova , radno vreme vam je 184 časova.

DAKLE ZAPOSLENI U OPŠTOJ BOLNICI PIROT SU DISKRIMINISANI U ODNOSU NA OSTALE ZAPOSLENE U BOLNICAMA U SRBIJI, ODNOSNO VELIKOJ VEĆINI.

Ako biološke opasnosti i stres na poslu, kao i izloženost hemijskim opasnostima (npr. prskanje hlorom prskalicom od kose do stopala pri izlasku iz crvene zone – to nas više plaši nego korona virus i do sad, a u vreme pandemije sigurno dokazano u celom svetu) , vi svojim internim Aktom uništite, da li očekujete da će zaposleni imati motivacije za rad? Neće... Ali  imaju zbog pomoći građanima, i empatije prema građanima i ne zanima ih direktor.

Zbog večitog direktora, koji pokazuje svoju moć time što uništava sva prava zaposlenih, motivacija je ravna nuli...  A usput on nije ni direktor, nije izabran na konkursu, nije ni v.d. a po našim saznanjima... Pa odakle mu pravo da donosi takve odluke štetne po sve zaposlene, a samim tim i pacijente i Ustanovu?

3. Da li svi sindikati u Opštoj bolnici Pirot imaju zajednički stav po ovom pitanju?

Odgovor je i da i ne. Naime svi se slažemo da je Akt donešen protivno Zakonu. Naš sindikat i sindikat Nezavisnot OB Pirot imaju identičan stav po pitanju da to svi zaposleni iz člana 38 PKU imaju pravo na skraćeno radno vreme. Treći, tkz. Samostalni sindikat je naveo samo mali broj grupa zaposlenih koji imaju to pravo i mi se nikada nećemo složiti sa njihovim mišljenjem, uz dužno poštovanje. Npr. načelnici da imaju povišen rizik (a nigde u PKU nema načelnika) a smenske sestre da nemaju (a u PKU ih ima)... Ili doktori hirurzi u operacionom bloku, a i ne instrumentarke – pa rade u istim uslovima sa istim pacijentima. Ili dijaliza  i mnogi drugi da nemaju ? Ne slažemo se nikako... I možda je tu prednost direktora... Dva sindikata isto, a treći različito... Koristi naše nesuglasice u mišljenju...

Uz dužno poštovanje, svako ima pravo na svoje mišljenje, i ne mešamo se i poštujemo rad tzv Samostalnog sindikata, ali nikad se nećemo složiti sa njihovim mišljenjem ko treba da ima skraćeno radno vreme.

Slažemo se sa mišljenjem da je Akt donešen nelegalno i želimo saradnju po tom pitanju i želimo sastanak u vremenu kome njima odgovara, iako smo mi momentalno ubedljivo po članstvu najbrojniji sindikat u bolnici. Danas,još dve sestre su zvale telefonom sa molbom da pristupe našem Sindikatu.

4. Radnici pitaju da li imate detaljne dokaze da je taj Akt nezakonit i šta kaže Republički sindikat?

Imamo. U skladu sa dostupnosti informacija dostavljamo Vam na uvid mišljenje Inspekcije rada Pirotskog okruga i podnošenje prekršajne prijave protiv direktora i bolnice... A imamo još milion drugih dokaza.

Direktor tumači zakone dvojako, kako njemu godi. Kaže dobro, uradiću sada to što nisam uradio i ispravićemo to. To je, karikiram, kao kad neko nasilničkom vožnjom zgazi čoveka, i na sudu se brani izjavom "pa dobro, ispravićemo to, više nikog neću zgaziti?!“. Ne može to tako. Ministarstvo zdravlja, koje smo konsultovali, se slaže sa donešenim rezultatima Akta o proceni rizika, ALI SAMO AKO SU DONEŠENI U SKLADU SA ZAKONOM!!!! Ovde je jasno da nisu donešeni u skladu sa Zakonom, što dalje, a po nama, znači da ne važi! 

Naša predsednica REepubličkog sindikata, g-đa Radica Ilić i Predsedništvo SMSTS, uporno se bori za priznavanje prava na rizik svih medicinskih sestara i tehničara Srbije, kao i ostalih grupa zaposlenih. Bar je to ova pandemija
dokazala. Sada pokreće inicijativu, a prema odluci Izvršnog odbora SMSTS, prema Ministarstvu rada u čijoj je nadležnosti Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnik o biološkim opasnostima . Ministar rada , doktorka, uvažena g-đa Darija, mogla bi da uvaži  sve primedbe Sindikata SMSTS. Budući da je dobro upućena u rad zdravstvenih radnika, iskreno se nadamo da za razliku od prošlog ministra koji nije znao šta i kako se radi u zdravstvenom sistemu Srbije, da će sadašnja i uvažena g-đa Kisić uvažiti konačno naše primedbe koje smo
dostavljali bivšem ministru, a  posebno imajući u vidu i novu biološku smrtonosnu opasnost, koju je već Evropska komisija usvojila (biološka opasnost virus SARS COVID 19). Dovoljno za povišen rizik na poslu, i pored zaštitne
opreme.

Narednih dana očekujemo da reaguje i Dr Haviža Lilić, predsednik Sindikata "Nezavisnost". Kako bi omogućili da reaguju svi predsednici sindikata, a poštujući i zaposlene koji su članovi pomenutog Samostalnog sindikata, pitanja ćemo uputiti i dr anesteziologu Draganu Tošiću, predsedniku ovog Sindikata.