I u sušnom periodu uredno vodosnabdevanje

08. januar 2014. 09:48 Gradska hronika Pirot Plus Online


Vodosnabdevanje tokom praznika bilo je uredno, manjih kvarova je bilo ali brzom intervenicjom ekipa otklonjeni su u najkraćem roku, kaže Zoran Nikolić, direktor ovog preduzeća. Zbog trenutne suše izvorišta su na minimumu, međutim, to je dovoljno za snabdevanje korisnika i ne postoji opasnost koja bi dovela u pitanje vodosnabdevanje.


-Naš kriterijum podrazumeva da je i 5 minuta bez vode mnogo a kamoli nekoliko sati ili nekoliko dana, kao što je to u nekim drugim gradovima. Naše ekipe dežuraju neprekidno tokom cele godine i spremne su da intervenišu u svakom trenutku. Vodosnabdevanje se odvija uredno, neki manji kvarovi koji se jave brzom intervencijom otklone se u najkraćem roku – kaže Nikolić.


S obzirom na dugotrajnu sušu, zimu bez snega, izvorišta su tenutno na minimumu.


-Naša izvorišta jesu na minimumu i to nije ništa novo, to traje od jeseni. Ovaj minimum dovoljan je za snabdevanje ne samo grada već i sela vodom, osim sela Ponor gde vodu dopremamo cisternama. Suša pravi probleme i sva izvorišta su na minimumu, ali kao što sam rekao, nema problema i ne preti nikakva nestašica. Sigurno da bi sneg dobro došao ne samo kada je reč o vodi već i poljoprivredi. Ono što je važno mi smo dosta vodovodne mreže zamenili tako da nemamo gubitke u mreži, oni su smanjeni. U situacijama slabog dotoka gubitak u mreži veliki je problem, mi smo ih zamenom smanjili, tako da i kada je dotok slab imamo vode. Koliko god vode da ima ukoliko se neracionalno troši ona ne dođe do potrošaća. To je što se tiče kvantiteta a i što se tiče kvaliteta moram reći da Pirot ima kvalitetnu izvorsku vodu bez problema sa algama, kao št je to situacija kada se koristi jezerska voda - dodaje Nikolić.