IŠČEKIVANJE, KAKO ZA USKRS!? Vučić i Brnabić danas o zahtevu SPC da se dozvoli uskršnja liturgija

14. april 2020. 10:19 Društvo Pirot Plus Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Predsedništvu održati konsultacije sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, a u vezi sa zahtevom Sinoda Srpske pravoslavne crkve da država odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs. Da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveden je u nezavidan položaj posle "predloga i molbe" Sinoda SPC državnom vrhu da na Uskrs, u nedelju 19. aprila, ukine zabranu kretanja.

   "Šta god odluči, Vučić će biti kriv", kaže za "Blic" izvor blizak predsedništvu Srbije. Podseća se da je do saopštenja došlo neposredno pošto je Vučić izjavio da je razgovarao s patrijarhom Irinejem i da je rečeno da će i "crkva na odgovoran način da pristupi, a i da ćemo kroz TV prenose moći da ispunimo svoja verska prava gledajući liturgije vaskršnje, ali i da sačuvamo zdravlje i život ljudi".

  "Blic" navodi da je taj Vučićev stav "naišao na razumevanje" patijarha, koji je i ranije nalagao sveštenstvu da sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi sa odlukama Vlade Srbije u vezi a korona virusom, međutim, Sinod SPC je izašao u javnost s drugačijim saopštenjem.

 Kako se navodi, "Blicu" je u vrhu SPC potvrđeno da se razgovor odvijao na pomenut način, ali da je Sinod posle višesatnih razgovora ipak izašao u javnost s drugačijim saopštenjem "pod pritiskom vernika i peticija pojedinih akademika i javnih ličnosti" da se SPC ipak bori za održavanje liturgija uz prisustvo vernika.

  Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve je saopštio da će se na Uskrs i tokom cele Stradalne nedelje liturgije održavati iza zatvorenih vrata, dok će se sama Vaskršnja liturgija uz prisustvo vernika održati 26. maja, ako to restrikcije povodom epidemije dozvole.

Podsetimo da je portal 021.rs juče zatražio od članova Kriznog štaba da na redovnoj konferenciji za medije, na kojima je novinarima uskraćeno prisustvo, kažu da li je odgovorno dozvoliti prisustvo građanima u crkvi za Vaskrs i, ukoliko jeste, pod kakvim uslovima bi se to izvelo. Međutim, s obzirom na to da pitanje 021.rs nije pročitano, precizan i potpun odgovor je izostao. 

Ipak, svoj stav u vezi sa održavanjem liturgija u vreme vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona iskazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković, koji je rekao da razume sveštenstvo, međutim, država je od samog početka zauzela jasan i precizan kurs da će u kriznoj situaciju slušati jedino struku. 

"U ovom trenutku struka i zdravstveni radnici i svi oni u Kriznom štabu apeluju na to da smanjimo koliko je god moguće kontakte, da se u najvećoj mogućoj meri socijalno distanciramo...", rekao je, između ostalog, Gojković.

Takođe, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je u ovo vreme kada se apeluje na građane da drže socijalnu distancu neodgovorno stavljati dogmu iznad zdravlja i dobrobiti vernika.

Struka protiv okupljanja vernika za Vaskrs, poverenica kaže da je neodgovorno da dogma bude iznad dobrobiti vernika

Komentarišući zahteve pojedinih crkvenih predstavnika, član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da država od početka krizne situacije sluša isključivo struku i da je trenutno savet da se koliko je god moguće smanje kontakti ljudi.

Vladika Irinej Bulović apelovao je juče na nadležne da se vernicima omogući prisustvo na liturgiji povodom hrišćanskog praznika Vaskrsa, a ne da se ona prati samo putem televizijskog i radijskog prenosa. U međuvremenu je i arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio od aktuelne vlasti da odobri privremeni prekid zabrane kretanja za Vaskrs, kako bi vernici koji nisu u samoizolaciji, mogli da prisustvuju liturgiji.

Portal 021.rs zatražio je od članova Kriznog štaba da na redovnoj konferenciji za medije, na kojima je novinarima uskraćeno prisustvo, kažu da li je odgovorno dozvoliti prisustvo građanima u crkvi za Vaskrs i, ukoliko jeste, pod kakvim uslovima bi se to izvelo. Na konferenciji je odgovoreno samo delimično, s obzirom na to da pitanje 021.rs nije pročitano, nego je izrečeno pitanje jednog prorežimskog tabloida, koji je tražio komentar na apele "pojedinih crkvenih velikodostojnika".

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručio je da razume deo sveštenstva i vernike koji bi želeli da na tradicionalan način obeleže jedan od najvećih hrišćanskih praznika. 

"Međutim, država je od samog početka zauzela jasan i precizan kurs da će u kriznoj situaciju slušati jedino struku. U ovom trenutku struka i zdravstveni radnici i svi oni u Kriznom štabu apeluju na to da smanjimo koliko je god moguće kontakte, da se u najvećoj mogućoj meri socijalno distanciramo jer je to jedini način da iz ovog problema izađemo sa što manje posledica. Ja nisam teolog, mogu da kažem svoje lično mišljenje, a to je da je jedna od Božijih zapovesti "ljubi bližnjeg svoga kao sebe samog", a gde ćete veću ljubav prema bližnjem svom nego želju da mu ne naudite", kazao je Gojković.

Vladika Irinej je izrazio nadu da će državne vlasti imati "dovoljno odgovornosti i zrelosti" i da će omogućiti da se makar prvi dan Vaskrsa, "kao najveći i najvažniji praznik u čitavoj liturgijskoj godini, proslavi nešto dostojnije". On je rekao da bi se vernici pridržavali svih mera, da bi bili na propisanoj udaljenosti jedan od drugoga i da bi većina njih bila van hrama. Nakon Episkopa bačkog, oglasio se i Sinod SPC, koji je uputio zahtev da se zabrana kretanja prekine između 5 i 10 časova ujutru, kako bi vernici prisustvovali liturgiji.

Poverenica: Neodgovorno je stavljati dogmu iznad zdravlja i dobrobiti vernika

Nešto izdašnija u osvrtu na zahteve iz SPC bila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je ukazala na to da je očuvanje javnog zdravlja i bezbednosti svih građana i građanki, prema Ustavu Srbije, sekularno pitanje.

"Pred zakonom su svi jednaki, što znači da se prava i obaveze odnose jednako na sve. U tom smislu, neophodno je da se Crkva, kao važan deo društva, pri vršenju svojih obreda pridržava svih mera i preporuka koje su na snazi u našoj državi", dodala je Janković.

Ona je istakla i to da posebnu odgovornost u ovakvom vremenu imaju najviši crkveni velikodostojnici koji u svojim nastupima u vezi sa dogmatsko-kanonskim i običajnim pravilima treba da se rukovode pre svega interesima vernika i čuvanjem njihovog zdravlja, što uključuje i pitanje prisustva vernika na liturgiji.

"Neodgovorne su i zabrinjavajuće poruke pojedinih crkvenih velikodostojnika i dela sveštenstva koji dogmu i tradiciju u vršenju verskih obreda, stavljaju iznad zdravlja i dobrobiti svojih vernika, preuzimajući tako i odgovornost za njihovo zdravljeUpravo poštovanje propisanih mera, i od vernika i od verskih zajednica, direktno utiče na njihovu efikasnost i na očuvanje zdravlja svih građana i građanki Republike Srbije", poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je zaključila da je pandemija zajednička nevolja svih i da ona ne poznaje ni rasu, pol, jezik, versku ili političku pripadnost, zbog čega veliki izazov predstavlja prilika da se "unapredi poštovanje principa ravnopravnosti", te da se na pravo mesto postave vrednosti međusobnog razumevanja. 

Autor: G. Nikolin, D. Prica, Z. Strika Preuzeto sa sajtova Blic i 021