Help organizuje nove stručne obuke za nezaposlene

26. septembar 2016. 08:00 Društvo Pirot Plus Online

Help će danas u 11.30 časova u velikoj Sali Grada Pirota potpisati 37 ugovora sa nezaposlenim licima sa evidencije Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Pirot, u okviru projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“.

Potpisnicima ugovora obratiće se Vladan Vasić, gradonačenik Pirota, Maša Bubanj, program menadžer Help-a za jugoistočnu Srbiju i Jelena Kostić, direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Pirot.

U naredna dva meseca, 37 nezaposlenih lica pohađaće obuke za rad na računaru (13), kozmetičare (4), viljuškariste (6), knjigovodstvo (10) i instaliranje video nadzora (4).Stanislava Kulidžan iz Help-a u izjavi za Naxi Plus radio i Portal Plus online kaže da se obuke sprovode u cilju unapređenja znanja zezaposlenih lica i pomoći prilikom zapošljavanja.


  • Cilj dodatnog stručnog usavršavanja i obuka za nezaposlene je unapređenje znanja i veština nezaposlenih lica radi ostvarivanja lakšeg pristupa tržištu rada i povećanja mogućnosti zapošljavanja, pored toga danas će 15-ak ljudi dobiti diplome za prethodne obuke koje su pohađali. Biće tu proizvođači proizvoda od polietilena i radnici na tehničkom pregledu koji su uspešno završili prethodni set obuka, istakla je Stanislava Kulidžan iz Help-a.


U Pirotu je, u okviru ovog projekta, u periodu od 2013. do 2016. godine, realizovana podrška za 82 lica pojedinačnim grantovima u opremi, osnovane dve kooperative, održane poslovne obuke za 104 lica i stručne za 136 lica iz ciljne grupe marginalizovanog i ugruženog stanovništva.

Da podsetimo da je za više od deset godina koliko Help sarađuje sa Pirotom, samo iz nemačkih fondova, finansirana podrška i razvoj tri kooperative (peglana kobasica, reciklaža, pčelari), gotovo 400 pojedinačnih grantova u opremi, brojne stručne obuke i aktivnosti umrežavanja i povezivanja.

Kroz Help-ove projekte obnovljena je ambulanta Doma zdravlja i donirana medicinska oprema, kao i ambulantno vozilo sa medicinskom opremom za hitne intervencije na terenu.

Pored toga, sredstvima Evropske unije započeta je adaptacija prostora za privremeni prihvat i registraciju izbeglica u tranzitu.

O projektu "Smanjenje siromaštva":

Projekat "Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji" Help realizuje uz pomoć Nemačke vlade i ciljnih gradova i opština Niš, Pirot, Smederevo i Vranje. Ukupna vrednost projekta je 1.134.739,80 evra, a Grad Pirot, učestvuje u sufinansiranju 26 odsto od vrednosti direktnih troškova za individualne grantove, podršku kooperativa i obuka za nezaposlena lica.

Opšti cilj projekta je uključivanje marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u društveni ekonomski život zemlje i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama kroz otvaranje novih radnih mesta, poslovne i stručne obuke, radionice i umrežavanje.