Help i Grad Pirot: Dodeljeno 10 novih ugovora o donaciji opreme mikro i malim biznisima

05. jun 2024. 13:22 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Svečanoj sali Grada Pirota danas je dodeljeno 10 novih ugovora o donaciji opreme mikro i malim biznisima u okviru Helpovog regionalnog projekta “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana” koji se realizuje uz podršku nemačke vlade i sufinansira sredstvima Grada.

Ugovore je dobilo 10 građanki Pirota.

Pre podele ugovora prisutnima su se obratili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i šef Helpove kancelarije u Nišu, Sanja Mitić.

Gradonačelnik Vladan Vasić je čestitao svim preduzetnicima koji su dobili ugovore i podsetio na dugogodišnju saradnju Grada sa Helpom, koja je započeta 2005.godine. Prema njegovim rečima, do 2020. godine u opremi su podržali 522 domaćinstva ili preduzetnika iz različitih oblasti, a prošle godine su sa Helpom potpisali novi ugovor o saradnji.

Sanja Mitić, šef Helpove kancelarije u Nišu, navodi da je u realizaciji ovog projekta ukupno podržano 35 korisnika sa teritorije grada Pirota, 22 žene, 13 muškaraca, odnosno, 21 usluga i 14 zanata. Ukupna investicija samo za opremu je bila 105.000 evra, a Grad Pirot je učestvovao sa 42.000.

Korisnici sa kojima smo razgovarali kažu da će grantove iskoristiti za unapređenje energetske efikasnosti u svojim poslovnim prostorima i nabavku opreme.

Ivana Kostić, vlasnica radionice za izradu kolača i torti “Nugatelina”.

Bojan Ćirić, predstavnik firme “Ogi’s workshop”.

Bojana Nikolić, vlasnica “Centra 53”, centra za strane jezike i savremenu edukaciju.

Korisnici će opremu dobiti najkasnije do kraja ove godine, poslovne i stručne obuke, kao i poslovno savetovanje u toku trajanja projekta. Obaveze podržanih korisnika su registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i pohađanje obuka koje Help organizuje, a koje su u skladu sa potrebama podržanih mikro i malih biznisa.

Projekat “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje na Zapadnom Balkanu” sprovodi nemačka organizacija Help, uz podršku nemačke vlade, a sufinansiraju Leskovac, Lazarevac, Niš, Pirot i Opština Svrljig, u kojima se i sprovodi od marta 2023. do kraja 2024. godine.

Ukupna vrednost projekta u Srbiji je 1.327.641 evra.