Help dodeljuje nove grantove u okviru podrške mikro biznisima

01. novembar 2016. 07:00 Društvo Pirot Plus Online

U utorak, 1. novembra u 12 časova u svečanoj sali Gradske uprave Pirot, u okviru projekta "Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II" koji zajedno realizuju Grad Pirot i Help, biće uručeno prvih 19 ugovora o donaciji za grantove u opremi. Ugovore će finalnim korisnicima uručiti gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i program menadžer Help-a za jugoistočnu Srbiju, Maša Bubanj.

Šest žena i 13 muškaraca, do kraja godine, dobiće opremu prosečne pojedinačne vrednosti 2.400 evra za obavljanje 10 poljoprivrednih delatnosti, šest uslužnih i tri zanatske. Za finalne korisnike, potpisnike ugovora, biće organizovane poslovne i stručne obuke u skladu sa potrebama, kao i umrežavanje i mentoring u toku trajanja projekta. Obaveze potpisnika ugovora o donaciji su finansijsko učešće u iznosu od 20 odsto od vrednosti donirane opreme, 8 časova rada za lokalnu zajednicu, registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog radnika, kao i pohađanje poslovnih obuka organizovanih od strane Help-a u okviru projekta.

U toku 2017. godine, biće održan drugi ciklus info kampanje za konkurisanje za grantove u opremi za još najmanje 11 mikro biznisa.

Za više od deset godina saradnje sa Pirotom, samo iz nemačkih fondova, finansirana je podrška i razvoj tri kooperative (peglana kobasica, reciklaža, pčelari), gotovo 400 pojedinačnih grantova u opremi, brojne stručne obuke i aktivnosti umrežavanja i povezivanja.

Kroz Help-ove projekte obnovljena je ambulanta Doma zdravlja i donirana medicinska oprema, kao i ambulatno vozilo sa medicinskom opremom za hitne intervencije na terenu.

Pored toga, sredstvima Evropske unije započeta je adaptacija prostora za privremeni prihvat i registraciju izbeglica u tranzitu.

O projektu "Mikro biznisi":

Projekat "Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II" Help realizuje uz pomoć Nemačke vlade i ciljnih gradova Pirot i Zaječar. Projektna komponenta resocijalizacije i radnog angažovanja sprovodi se u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Kragujevcu. Ukupna vrednost projekta je 454,000,00 evra, dok direktni troškovi za najmanje 30 grantova u Pirotu, iznose 72.000,00 od čega Grad sufinansira 28.800,00.

Projekat se zasniva na edukativnoj i ekonomskoj podršci lokalnom održivom razvoju u Srbiji uz primenu mehanizama za podsticaj razvoja mikro biznisa u ciljanim opštinama u Srbiji, kroz grantove u opremi, organizaciju poslovnih i stručnih obuka i obrazovanja od juna 2016. do kraja 2017. godine.