Hajde da konačno priznamo, da, Pirot je bolji od mnogih gradova u Srbiji!!!

16. januar 2019. 11:30 Društvo Pirot Plus Online

Bio sam danas u Nišu, privatno na sat, dva. Ni do centra nisam došao, tu do Bulevara, do Crvenog pevca. Bilo je dovoljno da steknem utisak o tome kako su komunalne službe uklanjale sneg sa nekih kolovoza, pogotovo trotoara. Još uvek utabane staze.

Slike ću vam pokazati, imam i jedan video.

Mada je sve bilo u žurbi, ali dovoljno da vidite kako je! Uz sve to, dan sunčan, da je na vreme očišćeno, sada bi sve bilo "na crno" kako se kaže!

Zašto sad ovo radim? Sinoć me oko 23h pozvao Milan Tončić iz Komunalca. Dečko koji je danonoćno sa ekipama koje čiste sneg sa seoskih puteva. Pre toga zvali su neki ljudi da su smetovi kod Vojnegovca, da je saobraćaj bio kratko u prekidu i da su radnici Komunalca brzo reagovali. Kijamet, vetar 70 km/h. Ne samo tamo! Tri ekipe na sve strane ! Izveštaj smo Sonja i ja završili negde oko ponoći, kada i ekipe Komunalca.

Evo samo jedne slika :

A sad, vraćam malo priču unazad. Ovih dana neki od sugradjana pisali su, "kritikovali" , kako se nije čistilo dalje od centra , ovde kod nas u Pirotu. Neki su hteli možda da im se prostor izmedju stambenih zgrada očisti. Da ironija bude veća radnici Komunalca su i to negde radili. Čak i trotoare ispred mnogih lokala, kuća.

Evo samo nekoliko primera i to u vreme, kada je bilo snega i kada su bili tzv. ledeni dani. Od -6, negde i hladnije, do nule. I tada se čistilo skoro "na crno" onda kada je so mogla da reaguje.

I zašto sve ovo napisah?

Napisao sam zato što često, ovde u svom gradu, tražimo loše, a ne znamo, ili nećemo da vidimo kako je kod drugih. Sećam se pitanja šta će nam Bazen, šta će nam Hala, Drugi ring, šta će nam staza za bicikliste, zašto se troše pare na uredjenje Omladinskog stadiona, upropastiće nam Park na Kaleu, zašto se kopa po Keju i koritu Nišave... Bilo je kritike, čak i uvreda, psovki. Obično su to činili neki iz mraka, možda baš oni koji se spotiču ispred svoje kapije od snega, bacaju smeće u Gradašničku reku, lome klupe na Keju, ne vide korpe za smeće na trgovima... Ponovo itd.itd.

Nije mi bilo pravo, kao rodjenom detetu sa ove kaldrme, da stalno slušam o tamo nečijem jajetu s dva žumanceta , da se hvale tamo neki gradovi gde leti nema vode po dva meseca, gde Toplane kasne i nemaju mazuta , gde su javna preduzeća zadužena do guše, gde su gradski budžeti stalno u minusu, a pomoći "preko Male Krsne" stižu iz državnog budžeta.

I zaista, zašto bi mi, mi rodjeni Piroćanci, i vi koji volite ovaj grad, a stigli iz daljine i oduševljeno pričate o Pirotu, zašto bi ćutali. Ne, evo govorimo glasno, dosta je.

Ajde malo za promenu, radujte se Parku kod Kalea gde vodite vašui decu da se igraju, tvrdjavi, Keju, Nišavi, uredjenim trgovima, Bazenu gde idete na kupanje, Hali, gradskom Budžetu u kojem uvek ima para, radujte se malo, za promenu, brojnim projektima koji stižu, kilometrima novog toplovoda, vodova i kanalizacione mreže... Ajde malo se radujte svom gradu i ne gledajte preko ograde. Verujte, nije tamo bolje. Pirot se probija medju najbolje po mnogo čemu gradove u Srbiji i nastavlja dalje, na sreću i zadovoljstvo svih koji ovde žive ili dodju , na ponos generacija koje dolaze.

Ako ćete do Niša, ili bilo kog drugog grada ovih dana, bacite pogled malo na sve strane i "sve će vam se kasti"!

E tada, kada se budete vratili u Tija Baru ili Pazar , onda bar sebi prizanjte, ne šarajte po fejsbucima. Da, ovde je lepo!

I lepo je da znate.

I ove zime i s proleća kada se trgovi i parkovi rascvetaju, ili leti kada lipe zamirišu!

Idite slobodno, a potom , napišite bar nešto, sebe radi...

Biće vam i lakše , ali i lepše!