Grejna sezona bez problema u sistemu

01. novembar 2012. 13:34 Gradska hronika Pirot Plus Online

Grejna sezona počela je na vreme i nema smetnji u sistemima, kaže Radovan Nikolić, direktor Gradske toplane. Potrebne zalihe obezbedjuju se sukcesivnom kupovinom energenata

- Prema poslednjim merenjima zalihe mazuta iznose 150 tona, što je sudeći po spoljašnjim temperaturama dovoljno za narednih 7 do 8 dana. Sutra ćemo kupiti nove količine mazuta i tako održavamo stabilnost sistema. Količine se kupuju po potrebi, putem avansnih uplata, i ono što je važno održavamo kontitnuitet u proizvodnji toplotne nenergije-kaže Nikolić

Nikolić kaže da očekuje odluku Vlade o novim robnim pozajmicama za sve toplane u cilju održavanja kontinuiteta tokom grejne sezone.

-Očekujemo da Vlada Zaključkom odobri nove količine za sve toplane u Srbiji , i da se to relaizuje putem Republičkih robnih rezervi. Reč je o neophodnoj pozajmici s obzirom na disparitet cena usluge i energenta. Kalkulacija je jasna, i pored uvećanja cena za 20 % nije rešen strateški problem Toplane. Pozajmica mazuta uključujući i kupovinu novih količina predstavlja konstrukciju za uspešnu grejnu sezonu –kaže Nikolić.

Rok za vraćanje mazuta iz robnih rezervi utrošenih u protekloj grejnoj sezoni prolongiran je do septembra 2013. godine. Toplane su dužne da pozjamljeni mazut vrate u 10 jednakih rata počev od decembra ove godine kaže Nikolić.