Gradsko veće prihvatilo predlog Statuta grada Pirota, predstoji mišljenje nadležnog ministarstva i usvajanje na Skupštini grada

13. februar 2019. 13:51 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana sednica Gradskog veća na kojoj je bilo reči o utvrdjivanju predloga Statuta grada Pirota. Izvestilac o ovoj temi je Miloš Colić, predsednik Komisije za izradu nacrta Statuta grada Pirota. Colić je ovom prilikom predstavio članovima Veća izmene i dopune koje podrazumeva predlog Statuta grada.

Pri kraju sednice direktor Turističke organizacije Pirot, Bratislav Zlatkov, predstavio je cenovnik organizacije, s obzirom da bi, pored Upravnog odbora, trebalo da saglasnost da i osnivač, odnosno Gradsko veće. Cenovnik se nije menjao od prošle godine.

Po završetku sednice Miloš Colić je objasnio u čemu se ogledaju izmene koje su predviđene u predlogu Statuta grada. Ovaj predlog Statuta će se proslediti nadležnom ministarstvu na mišljenje, a kasnije će ići Skupštini grada na usvajanje. Prema ovim izmenama, kaže Colić, bolje je difinisano udruživanje gradova, mesna samouprava, broj pomoćnika gradonačelnika, broj članova veća, predmet uređivanja. Pored ostalog, bolje su definisane fakultativne rasprave, drugačije je definisana nadležnost grada i malo je dopunjena nadležnost Skupštine.

Colić ističe da je još uvek rano govoriti o izmenama jer je ovo tek nacrt i da je potrebno sačekati Skupštinu grada kada će biti obrazložen predlog Statuta i kada će se usvajati.