Gradsko veće dalo saglasnost na treći rebalans i budžet grada za sledeću godinu. Budžet za 2024. veći od ovogodišnjeg za 3,3%

23. oktobar 2023. 13:19 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana sednica Gradskog veća na kojoj su većnici usvojili Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada za prvih devet meseci ove godine, predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za ovu godinu i predlog Odluke o Budžetu grada za 2024.godinu i Kadrovskog plana Gradske uprave, Službe za internu reviziju i Gradskog pravobranilaštva grada Pirota za 2024.godinu.

Sa detaljima budžeta članove Gradskog veća upoznala je Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za privredu i finansije.

Predlogom ovog rebelansa povećanje budžeta je za 4,6% i iznosi dve milijarde 824 miliona dinara. Kada je u pitanju Budžet grada Pirota za 2024.godinu projektovan je na dve milijarde 282 miliona dinara.

Potom su razmatrane odluke iz oblasti urbanizma i to:

-Odluka o izmeni i dopuni Plana generalne regulacije “Pirot - sever”;

-Odluka o usvajanju Plana detaljne regulacije za solarno postrojenje na lokalitetu “Ravnište 1” u selu Ponor, grad Pirot;

-Odluka o usvajanju Plana detaljne regulacije na lokalitetu u selu Basara, grad Pirot;

-Odluka o usvajanju izmena i dopuna Plana detaljne regulacije “Logistički centar Pirot”;

-Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za solarno postrojenje na lokalitetu u selu Rasnica, grad Pirot. Izvestioci o ovim tačkama dnevnog reda bili su predstavnici Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta i Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam, stambeno - komunalne delatnosti, građevinarstvo i inspekcijske poslove.

Na dnevnom redu našle su se i Odluka Nadzornih odbora o izmenama Planova i Programa poslovanja sa finansijskim planom javnih preduzeća za 2023.godinu i to JP “Komunalac” Pirot i JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta Pirot.

Nakon toga usledilo je razmatranje izmene i dopune Planova i programa rada sa finansijskim planovima za 2023.godinu ustanova:

-Narodna biblioteka;

-Galerija “Čedomir Krstić”;

-Dom kulture;

-Muzej Ponišavlja;

-Narodno pozorište;

-Istorijski arhiv;

-finansijski plan PU “Čika Jova Zmaj”;

-Turistička organizacija Pirot;

-Sportski centar,

-Organizacija Crvenog krsta;

-Centar za socijalni rad.

Na kraju sednice članovi Gradskog veća doneli su rešenja iz imovinsko pravne oblasti.

O detaljima sa sednice i najznačajnijim odlukama, u izjavi za medije, govorio je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika. Colić je istakao da je ovo treći rebalans budžeta u ovoj godini, uvećanje je za 4,6%, odnosno blizu 125 miliona, a 28,3% je veći u odnosu na inicijalni budžet. Predlog Budžeta za sledeću godinu projektovan je na dve milijarde 282 miliona dinara što je veće za 82 miliona, odnosno, 3,3% u odnosu na budžet za ovu godinu.

U Budžetu za 2024.godinu predviđena su određena povećanja za socijalna davanja, škole, medije, Sportski centar, nevladine organizacije, mesne zajednice, naveo je Colić.

Ove odluke naći će se na dnevnom redu Skupštine grada koja je zakazana za sredu, 25.10.2023. godine.