Gradski većnici dali saglasnost na programe poslovanja javnih preduzeća, ustanova kulture i organizacija za 2019. godinu

26. decembar 2018. 11:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana sednica Gradskog veća na kojoj su razmatrani programi rada Skupštine grada, programi rada sa finansijskim planovima javnih preuzeća i ustanova kulture i organizacija za 2019. godinu.

Većnici su razmatrali i predlog Plana detaljne regulacije „Izvor – Sveti Jovan“, set odluka vezanih za utvrđivanje poreza na imovinu, Odluku o realizaciji Budžeta u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za iduću godinu, odluke o socijalnoj zaštiti, Rešenje o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“.

Na dnevnom redu sednice bilo je i razmatranje Programa korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja, Programa mera za unapređenje uslova života na teritoriji grada Pirota kao i Programa korišćenja sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Po završetku sednice, u izjavi za medije, svi direktori javnih preduzeća ukratko su predstavili planove poslovanja za 2019. godinu.

Slaviša Svilarov, direktor JP za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta, kaže pored ostalog da će u drugoj polovini 2019. godine pristupiti izradi novog plana grada i uraditi dvadesetak projekata za potrebe grada koji će biti realizovani u narednim godinama.

Rad Toplane u predstojećoj godini karakterišu dve stvari - prelazak Energane na komprimovani naftni gas i blaga korekcija cene, rekao je Bratislav Ćirić, direktor. On je objasnio da se povećanje cena odnosi na smanjenje cena za pravna lica i povećanje cena za stambene prostore, odnosno korekcija odnosa između fiksnog i varijabilnog dela, što na godišnjem nivou neće predstavljati velika odstupanja.

Regionalnu sanitarnu deponiju u narednoj godini očekuje druga faza izgradnje drugog dela deponije, izgradnja hale i instaliranje linija za sekundarnu separaciju, za šta će danas ili sutra biti potpisan ugovor sa Ministarstvom zaštite živote sredine i Gradom Pirotom, najavio je direktor Nebojša Ivanov i dodao da je za ove namene ministarstvo obezbedilo 40.800.000 dinara.

Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ planira povećanje cene od 3%, što bi, prema rečima direktora Zorana Nikolića, trebalo da pokrije inflaciju i porez cene materijala. Za investicije ovog preduzeća planirano je 57 miliona dinara.

Boban Tolić, direktor JP „Komunalac“ kaže da su na sednici imali izmene Programa poslovanja preduzeća s obzirom da su rebalansom budžeta dobili tri miliona dinara za Zimsku službu što su morali da uvrste u svoj Program.

Kada je u pitanju 2019. godina, Tolić ističe da se planira mnogo poslova, predviđeni su prihodi od oko 285 miliona, dobit se planira na oko 900.000, a žele da investiraju i u mehanizaciju za šta se planira oko 36 miliona. Sve svoje cene usluga Komunalac je povećao za 5%.

Gradonačelnik Vladan Vasić se osvrnuo na rad svih javnih preduzeća ističući da u poređenju sa svim gradovima i opštinama u Srbiji mi spadamo u kvalitetnije lokalne samouprave po radu javnih preduzeća. Za ovih desetak godina unapređen je rad javnih preduzeća, naglasio je Vasić i naveo da je Vodovod promenio 30 km vodovodne mreže, grade se kanalizacije u selima, a najveći izazov koji predstoji je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Toplana ima potpuno nov sistem, imamo Energanu Senjak, a planira se i uvođenje novog energenta. Kada je u pitanju Deponija možemo da budemo zadovoljni što je imamo, s obzirom da u svega sedam gradova u Srbiji postoje deponije. U planu je uvođenje primarne separacije otpada, a onda i da se na deponiji uvede i sekundarna separacija, rekao je Vasić.

O ovim i ostalim temama odlučivaće se na sednici Skupštine grada koja je zakazana za petak, 28. decembar sa početkom u 10 časova.