Gradonačelnik Pirota sa direktorima škola razgovarao o preventivnim merama vezanim za mentalno zdravlje i bezbednost dece

04. maj 2023. 14:50 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić inicirao je sastanak sa direktorima svih škola u Pirotu, predstavnicima policije i Centra za socijalni rad povodom jučerašnje tragedije koja se dogodila u osnovnoj školi u Beogradu. Sastanku su prisustvovali i zaposleni u pedagoško – psihološkim službama u školama.

Prema rečima Miloša Colića, zamenika gradonačelnika, razgovaralo se o situaciji u našim školama, mentalnom zdravlju dece i bezbednosti u školama, ali i o tome kako preventivno raditi na mentalnom zdravlju dece i uticati na vaspitanje dece.

Ovom prilikom iznet je predlog mera da se u narednom periodu obrati pažnja na rad sa roditeljima, da se podignu kapaciteti i kompetencije nastavnika razredne nastave i učitelja da prepoznaju određene rizike u ponašanju dece i da se što više radi na radionicama koje su usmerene na toleranciju, rešavanje konflikata, razumevanje potreba drugih, empatiju, solidarnost, volonterizam, naveo je Colić.

Colić je naglasio da ovo nisu zvanične mere, već predlozi i da će se uskoro ponovo sastati kako bi videli da li to mogu da implementiraju u praksi.