Grad Pirot domaćin međunarodnog događaja HIGHLANDER Stara planina. Avantura života počinje

11. jun 2021. 12:05 Društvo Pirot Plus Online

Međunarodni planinarski avanturistički događaj HIGHLANDER po prvi put u Srbiji, i to na Staroj planini, počinje sutra, 12. juna i trajaće do 16. juna. Učesnici će tokom pet dana savladavati trasu čija je ukupna dužina 100 km, dok će noću spavati u šatorima u planini. Za prvi HIGHLANDER u Srbiji prijavilo se preko 240 učesnika i volontera iz 10 država sa tri kontinenta.

Pored toga, ljubitelji prirode koji nisu u mogućnosti da pređu 100km, testiraće svoje fizičke, mentalne, duhovne i emocionalne granice u sigurnom i prijateljskom okruženju na HIGHLANDER 55 (46 km).

Okuplajnje je sutra na Trgu, učesnici autobusima putuju do Babinog zuba odakle počinje avantura. 

Avantura počinje podno Babinog zuba kod restorana Plaža u kome će se obaviti registracija učesnika. Na samom početku prve etape, staza vodi u laganom silasku do sela Topli Do, preko najlepših vrhova Stare planine na deonici koja obilazi vrhove Tri čuke (1.938m), vrh Kopren (1.963m) i dalje nastavlja prema atraktivnoj uvali Ponor. Odatle, staza ide preko pašnjaka, a zatim preko borove šume vodi ka Planinarskom domu Dojkinci kojim upravlja Turistička organizacija Pirot. Dalje, staza vodi kroz šume i livade i izlazi na vrh planine do mesta Vrtibog i Arbanaški kladenac kuda ravan put vodi kroz livade. Kada učesnici prođu kameno selo Gostušu, sledeći predah imaće na predivnom Zavojskom jezeru gde će im domaćin biti Ronilački klub. Staza potom nastavlja do atraktivnog vidikovca Smilovica odakle se pruža najlepši pogled na Zavojsko jezero, a nakon toga se spušta ka selu Temska gde se završava ova avantura. Finale velike trke je 16. juna u Temskoj, rekao je Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot. 

Pored Srbije, HIGHLANDER će ove godine biti održan u 15 zemalja u regionu i širom sveta, i to u: Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj, Egiptu, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Portugaliji, Sloveniji, Španiji, Saudijskoj Arabiji, Rusiji I Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

HIGHLANDER Stara planina 2021. organizuju Kamper planet d.o.o i udruženje Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota među kojima su Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP „Srbijašume“.

Zvanična internet prezentacija https://highlanderadventure.com/staraplanina/sr-rs/highlander/o-highlanderu

*Naslovna fotografija Predrag Vučković, zvanični fotograf manifestacije