Grčka od danas, 7.jun, dozvoljava ulaz i sa brzim PCR testom

07. jun 2021. 10:06 Društvo Pirot Plus Online

Zdravstvene vlasti u Grčkoj su donele odluku da strani državljani od 07.06.2021. mogu u Grčku da uđu i sa tzv. brzim testom na antigen. Međutim, rezultat brzog testa priznavaće se samo ako je prenesen u digitalni sertifikat koji je odobrila EU. Dakle, uslov je da elektronski sertifikat bude izdat od referentne ustanove iz zemlje iz koje se dolazi. Da li će to važiti i za naše građane ostaje da potvrde naše referentne ustanove.

     Podsećamo da je prilikom nedavne posete grčkog ministra turizma u izjavama za medije ministarka Tatijana Matić naglasila da će prema najavama ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića testovi na covid za naše građane biti besplatni:

    "Matić je na konferenciji za novinare rekla da će Srbija onima koji nisu vakcinisani olakšati putovanje u inostransvo pružanjem besplatnih PCR testova".

*Izvor: YouTube (24 Vesti)

Tom prilikom je potpisan i sporazum o međusobnom priznavanju i brzog, serološkog testa.

      I dalje je potrebno da svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju predhodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta www.travel.gov.gr (najmanje 24 sata) pre ulaska u Grčku.

      Na primer, Bugarska je saopštila da njhov zdravstveni informacioni centar, trenutno nije spreman za izdavanje takvog sertifikata i da će biti spremni od 15 juna.

 Tekst: Teodoros