Gosti otišli, Gimnazijalci se spremaju za Francusku

14. oktobar 2014. 09:01 Društvo Pirot Plus Online

Bratislav Krstić, direktor Gimnazije Pirot u izjavi za Plus radio i Portal Plus online nije krio zadovoljstvo dobrom organizacijom posete profesora i učenika iz Rusije, Makedonije i Rumunije. Prema njegovim rečima, gosti su dobro dočekani, svaki dan bio je prepun nastavnih ali i interesantnih vannastavnih aktivnosti. Naravno ova poseta bila je još jedna prilika da se razmene iskustva u vodjenju i organizaciji nastave

- Makedonska Gimnazija bilingvalna odeljenja je uvela pre dvanaest godina. U svakom razredu imaju ih po šest, tri na engleskom i tri na francuskom jeziku. Njihova škola je mnogo veća od naše, ima preko 1.300 učenika, a veliki je postotak učenika, preko 90 odsto, posebno iz ovih bilingvalnih odeljenja koji uspešno završavaju fakultete i znatno lakše dolaze do zaposlenja. Kada su u pitanju Rumuni, njihova organizacija rada je značajno drugačija od naše. Kod njih je uloga roditelja tokom školovanja znatno veća, naime roditelj odgovara, da li materijalno ili na neki drugi način, za sve ispade svog deteta u školi. Sa radom i sistemom u ruskoj školi već smo se upoznali, kaže Krstić.

U Gimnaziji su u toku završne pripreme za odlazak učenika bilingvalnog odeljanja drugog razreda u Francusku. Svi učenici ovog odeljenja u Klermonferan putuju 30. oktobra.