Goran Svetozarević: Voćarstvo u ekspanziji u Pirotskom okrugu. Orah i trešnja najzastupljeniji u plantažnoj proizvodnji

25. avgust 2020. 13:40 Privreda Pirot Plus Online

Visoke temperature, toplo ali vlažno vreme pogodovalo je razvoju gajenih kultura u voćnjacima ali I biljnih štetočinja koje bi mogle ozbiljno da ugroze prinose. Situacija se iz godine u godinu menja, a nasuprot prošloj godini koja je bila izuzetno sušna, ova 2020. bila je poprilično dobra za poljoprivrednike. Stručnjaci smatraju da su voćari zbog padavina u manjoj meri navodnjavali zasade, a više ih štitili od bolesti I štetočina.

Goran Svetozarević, savetodavac za voćarstvo I vinogradasrstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, u izjavi za portal Plus online, rekao je da je voćarstvo u Pirotskom kraju u ekspanziji, nasuprot stočarstvu po kojem je ovaj kraj oduvek bio poznat. On posebno ističe voćarske kulture poput oraha, trešnje I leske.

Iskustvo i znanje zaposlenih u Poljoprivrenoj stručnoj službi uvek je dostupno svim vočarima, dodaje Svetozarević.

Preporučujemo konsultacije svima pre podizanja zasada jer je potreban dobro organizovan plan I posebna priprema zemljišta još u letnjem period, kaže Svetozarević 

Država Srbija kao I grad Pirot pomažu voćarsku proizvodnju kroz različite subvencije. Lokalna samouprava, pored subvencija koje nudi poljoprivrednicima za investicije u voćarsku proizvodnju uspostavila je i dobru saradnju sa danskim programom za razvoj voćarstva Fruits and Berry koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede republike Srbije.