Goran Popović: Lokalna samouprava i poljoprivredni proizvođači u 2019. godini uložili 1,5 miliona evra u razvoj agrara na lokalu

17. jun 2020. 13:15 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, Goran Popović, obišao je danas poljoprivredno gazdinstvo vlasnika Predraga Pejčića u selu Poljska Ržana. Gazdinstvo Pejčić je jedno od većih u Okrugu, koje se bavi uzgojem krava, preradom mleka i proizvodnjom mlečnih prerađevina. 

Predrag Pejčić kaže da ima preko 60 krava koje trenutno u proseku daju 30 litara mleka dnevno. Zahvaljujući subvencijama lokalne samouprave ovo gazdinstvo godinama unazad ulaže značajna sredstva u savremene mašine i opremu. 

U Fondu za razvoj poljoprivrede i ove godine opredeljeno je 58 miliona dinarakoje kroz subvencije i direktne investicije mogu da iskoriste registrovana poljoprivredna gazdinstva. Prošle godine sredstva iz ovog Fonda iskoristilo je 1.100 registrovanih gazdinstava. Ovogodišnji konkurs otvoren je od 1. juna, i do sada se već prijavilo pedesetak proizvođača, kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu. 

Podnošenje zahteva je od 1. do 5. u mesecu.