Goran Popović: Akreditacijom laboratorije korisnici će mnogo brzo dobijati rezultate, a naša služba će uštedeti

14. jun 2021. 10:08 Privreda Pirot Plus Online

Kako je u nedavnom razgovoru za portal Plus online, rekao Goran Popović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, utoku je pripremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta zemljišta za postupak akreditacije. Ovaj postupak traje dugo i iziskuje velika novčana sredstva, a konačan ishod zavisi i od stručnjaka koji će vršiti procenu opremljenosti laboratorije i kadrovske spremnosti službe.  

Popović dodaje i da će se od 2023.godine menjati Zakon o poljoprivrednom zamljištu pa da će sva poljoprivredna gazdinstva koja koriste subvencije od Ministarstva poljoprivrede, morati uredno da vrše kontrolu plodnosti njiva, voćnjaka i vinograda, što je još jedan od razloga za akreditovanom laboratorijom. 

Poslednej tri godine, naše Poljoprivredno savetodavna služba ne radi analize koje su plaćene od strane Ministarstva, već se samo uzimaju uzorci. Analize radi služba iz Kraljeva, pa će se akreditacijom dosta uštedeti u tom pogledu, a tada ni proljoprivredni proizvodjači neće čekati po par meseci na rezultate.