Gimnazijalci zadovoljni posetom Rumuniji

14. april 2014. 08:07 Društvo Pirot Plus Online

U okviru programa medjunarodne saradnje sa školama u okruženju učenici i profesori Gimnazije boravili su protekle needlje u Rumuniji. Bratislav Krstić, direktor Gimnazije, kaže da je ovo bio prvi odlazak u Rumuniju i da je protekao u po planu.

-Vratili smo se sa jednonedeljnog putovanja. Ovo je bio prvi odlazk u Rumuniju u Trgovište, odnosno Baleni. Išla je grupa od 20-oro učenika, četiri profesora i lektorka koja radi sa učenicima u bilingvalnom odeljenju. U pitanju je grupa učenika prirodno matematičkog, jezičkog i informatičkog smera. Proširili smo međunarodnu saradnju zbog velikog interesovanja učenika za ove razmene. Proveli smo nedelju dana u Rumuniji, prepuni smo utisaka. Zaista smo naišli na jednu dobrodošlicu i prijem koji nismo očekivali, jer smo krenuli sa nevericom s obzirom da je u pitanju prvi odlazak i zaista je bilo van naših očekivanja-kaže Krstić

Krstić kaže da su tokom boravka učenici i profesori bili upoznati sa sistemom obrazovanja u susednoj Rumuniji, i dodaje da nema nekih bitnih razlika u odnosu na naš sistem školovanja.

-Nema velikih razlika, jedino što njihovi učenici moraju i prihvatili su da poštuju neka pravila. Nema velike razlike u ponašanju dece, jedino što sam primetio da malo manje kasne na prve časove, možda zato što je manje mesto i bliže je škola, pa brže stižu. Inače bitnih razlika nema. s Da napomenem da su i naši đaci izuzetni, i tamo su gde god su učestvovali na časovima ili prezentacijama bili su superiorniji-kaže Krstić.

Krajem septembra početkom oktobra učenici i profesori iz Rumunije boraviće u Pirotu u okviru uzvratne posete, dok će grupa učenika i tri profesorke Gimnazije 19. aprila otići u posetu školi 644 u Sankt Peterburgu. Saradnja sa školom Masion nastavlja se novembra, kada će grupa učenika i profesora putovati u Francusku.

S obzirom da su u toku i takmičenja učenika srednjih škola, Krstić je napomenuo da su na okružnim takmičenjima, koja su organizovana proteklog vikenda, učenici ove škole ostavarili zapažen rezultat i plasirali se za dalji tok takmičenja.

-Održana su takmičenja iz srpskog jezika,hemije, biologije. Za Republičko takmičenje iz srpskog jezika palsiralo se 7 učenika, dok se desetak učenika od I do IV razreda plasiralo za takmičenje iz istorije. Imaćemo predstavnike na Književnoj olimpijadi. I imamo učenike koji su se već plasirali za republička takmičenja iz fizike i matematike. Sada sezona takmičenja ulazi u finiš -kaže Krstić.