Gimnazija Pirot obeležava 23.oktobar kao Dan škole

21. oktobar 2021. 09:45 Društvo Pirot Plus Online

 Čast nam je i zadovoljstvo što možemo da obavestimo javnost da je naša škola ustanovila datum kojim će, počev od ove godine, obeležavati svoj Dan škole - 23.oktobar.

 Naime, tokom istraživačkog rada na pisanju monografije Pirotska gimnazija 1879 – 2019, autorski tim koji su činili profesori istorije naše škole-Davor Lazarević, Vladica Tošić i Igor Stamenović, ustanovio je da škola sa tradicijom od 140 godina ne obeležava nijedan datum iz svoje bogate istorije kao Dan škole. Već u to vreme se javila misao da je zarad očuvanja kulture sećanja na početke srednjoškolske obrazovne istorije u pirotskom kraju neophodno utvrditi datum čije bi obeležavanje iznova afirmisalo početke rada i značajne tačke iz prošlosti škole, koje bude ponos i podstrek kod učenika, profesora, roditelja ali i u čitavoj lokalnoj zajednici. Kako su trajanje i kvalitet ključne stavke u portfoliju svake ustanove njihovo potenciranje može biti dobro za dalje unapređenje obrazovnog brenda Pirotske gimnazije koji je već utemeljen tokom decenija iza nas.

 Tim povodom autorski tim za izradu  monografije o školi uputio je predlog Školskom odboru, direktoru škole i Nastavničkom veću Gimnazije Pirot da donesu odluku kojom se 23. oktobar ustanovljava za DAN GIMNAZIJE PIROT kojim bi se obeležavalo sećanje na odluku kojom je škola osnovana (11. oktobra 1879. godine po starom kalendaru u odnosu na koji se novi kalendar u 19. veku razlikuje 12 dana). Autori su, takođe, predložili da se povodom istog datuma ustanovi OKTOBARSKA PLAKETA kao svojevrsno priznanje koje bi se povodom Dana Gimnazije Pirot dodeljivalo istaknutim pojedincima, ustanovama i organizacijama koji su dali doprinos školi u smislu unapređenja nastave, uslova za rad ili na neki drugi zapaženi način.

Nastavničko veće naše škole je na sednici održanoj 14.oktobra podržalo ovaj predlog, a Školski odbor je, kao najviši organ škole, na sastanku održanom 18.oktobra doneo i Odluku o određivanju 23.oktobra kao Dana škole Gimnazije Pirot.

Ovogodišnji  Dan škole, 142.rođendan Gimnazije Pirot, zbog epidemiološke situacije, biće obeležen bez svečane akademije, ali sa nizom aktivnosti učenika i profesora u školi:

-organizovan je literarni, likovni i foto konkurs, na temu „Gimnazija Pirot-škola za sva vremena“. Rok za dostavljanje radova je 5.novembar, posle čega će komisije odrediti najbolje radove i nagraditi ih prigodnim nagradama.

-u petak, 22.oktobra Učenički parlament organizuje humanitarnu akciju  „Hranimo se zdravo i mi, budimo humani svi“-sakupljanje voća i povrća za korisnike Narodne kuhinje Crvenog krsta. Ovo je i tradicionalna akcija povodom oktobra-meseca zdrave hrane. 

-u holu škole biće izloženi likovni radovi naših učenika

-specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti pravi kratak film  na temu - Utisci jednog gimnazijalca.

Gimnazija Pirot  jeste škola za sva vremena, već 142 godine- škola koja uči, po kojoj se đak poznaje. Gimnazija Pirot je škola kojoj se veruje. Takva je zbog svih njenih učenika, nekadašnjih i sadašnjih-uvek marljivih, vrednih, upornih i uspešnih mladih ljudi. Takva je zbog svojih profesora, i nekadašnjih i sadašnjih, vrsnih stručnjaka, izuzetnih pedagoga i pravih intelektualaca. I učenici, i  profesori, svi kao škola rastemo sa našim gradom. Zato je škola, kao ustanova i kao zgrada, jedan od simbola Pirota. Zato se njome svi ponosimo.

Svim našim sadašnjim i nekadašnjim  učenicima i profesorima čestitamo  Dan škole! Svim saradnicima i prijateljima škole, svim lokalnim medijima, Gradu  i svim Piroćancima, zahvaljujemo na podršci i dosadašnjoj saradnji, sa nadom da bude još uspešnija i bolja! Da rastemo i učimo zajedno, zdravo i radosno, i da i dalje ponosno pronosimo ime naše Gimnazije i našeg Pirota!

*Centar za komunikacije Gimnazije Pirot