Gavrilović: Setva ozimih useva kasnila, ima i nezasejanih parcela

25. januar 2024. 12:06 Privreda Pirot Plus Online

Zbog neočekivano lepog vremena u poslednja dva meseca prošle godine, ozimi usevi sejani su i u decembru, rekla je Olivera Gavrilović, stručni saradnik za ratarstvo PSSS Pirot.

Setva je kasnila i zbog, najpre, suše, a zatim i dužeg perioda kišnog vremena, što je sve uslovilo da poljoprivrednici ne mogu da uđu na svoje parcele i završe poslove u nekim optimalnim rokovima. Na parcelama koje nisu posejane, poljoprivrednici će posejati jare useve. To nije ništa neubičajno, rekla je Gavrlilovićeva.

U ovom periodu žitarice su, u zavisnosti od vremena setve, u fazi predbokorenja, a neke su tek iznikle, kaže Gavrilovićeva i dodaje da minus koji je bio ovih dana nije naneo nikakvu štetu pšenici, posebno jer je bilo snega.

Zemljište u pirotskom ataru je plodno i rodno. Imamo par poteza gde je zemljište kiselije, ali i za to postoji rešenje, rekla je Gavrilovićeva.

Poljoprivrednim proizvođačima predstoji prolećna prihrana strnih žita, koja počinje u februaru. Pored savetovanja koja đubriva treba koristiti, poljoprivredni stručnjaci ukazuju poljoprivrednicima kako da obrađuju svoje parcele, koje agrotehničke mere i hibride da primene u zavisnosti od analize zemljišta, a što će doprineti boljim prinosima.