Gasifikacija pirotske Toplane – čistiji grad, ekonomičnije grejanje

18. decembar 2019. 14:55 Gradska hronika Pirot Plus Online

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, sa svojim saradnicima danas je obišao radove,  koje realizuje Gradska toplana u Pirotu, na izgradnji postrojenja za prelazak sa mazuta na gas. Tom prilikom je istaknuto da će se pored značajnog smanjenja emitovanja štetnih gasova u atmosferu ostvariti i veliki finansijski efekat, kako za Toplanu tako i njene korisnike. Vrednost investicije je oko petnaest ipo miliona dinara koju je Toplana realizovala iz sopstvenih izvora  uz podršku lokalne samouprave.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je veliki iskorak u cilju ekonomičnijeg grejanja i zaštite životne sredine bio izgradnja Energane “Senjak”. Sada, kada se, za koji dan, očekuje prelazak na gas emitovanje štetnih gasova u atmosferu će biti eliminisano iz Energane, a težnja je da se u narednom periodu pređe i na biomasu kako bi individualna domaćinstva mogla da se priključe na takav način grejanja čime bi aerozagađenje u Pirotu bilo svedeno na minimum.

Bratislav Ćirić, direktor JKP”Toplana” Pirot kaže da su radovi, skoro, privedeni kraju. Očekuje se provera postrojenja, potpisivanje ugovora sa dobavljačima gasa i prvih dana januara, iduće godine, početak grejanja na gas.