Galeriji "Čedomir Krstić" poklonjen legat Slobodana Sotirova

25. jun 2019. 22:43 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji „Čedomir Krstić“ otvorena je izložba slika Slobodana Sotirova.

Ovaj umetnik rođen je u Pirotu 1926. godine, a umro 2015. u Beogradu. Poznat je kao portretista, ali je radio i pejzaže, apstraktne kompozicije i mrtve prirode, rekla je prilikom otvaranja Radmila Vlatković, direktorka Galerije.

Slobodan Sotirov je za života uradio više od 600 portreta koji se nalaze u zemlji i inostranstvu.

Izložba je organizovana na inicijativu porodice Sotirov koja je ovom prilikom poklonila legat Slobodana Sotirova Galeriji „Čedomir Krstić“.

Pre zvaničnog otvaranja izložbe i potpisivanja ugovora o poklonu, ovaj značajni događaj otvorila je naša spisateljica Nataša Panić jednom pesmom koju je napisala posebno za ovu priliku, inače dugogodišnja prijateljica Dragane Sotirov, supruge Slobodana Sotirova.

O obrazovanju i stvaralaštvu Slobodana Sotirova govorila je direktorka Galerije, Radmila Vlatković.

U ime porodice Sotirov prisutnima se obratila Dragana Sotirov, supruga Slobodana Sotirova.

Pokojni umetnik je želeo da se neka njegova dela nađu u pirotskoj galeriji i ovom prilikom je njegova porodica to i ostvarila.

Direktorka Radmila Vlatković je pre potpisivanja ugovora o poklonu, u ime Galerije, uručila zahvalnicu porodici Sotirov.

Galerija „Čedomir Krstić“ sada je domaćin deset slika Slobodana Sotirova. Pored ovog legata Galerija u Pirotu ima još tri legata - Čedomira Krstića, Radomira Antića i Milene Mijalković Nikolić.