Filmski festival "Bistre reke" od 22. do 25. jula u Temskoj

21. jul 2021. 12:16 Društvo Pirot Plus Online

Sutra, 22. jula u selu Temska počinje Filmski festival "Bistre reke".

Pored festivala, u toku je i četrnaesti naučno-istraživački kamp i razne radionice i predavanja. Tokom trajanja Festivala biće otkrivena i spomen ploča Slobodanu Dzuniću, a nakon toga će biti i književni čas posvećen njemu.

Saopštenje Fakulteta dramskih umetnosti povodom festivala "Bistre reke" u Temskoj.

Prateći savremene svetske i evropske trendove u kojima je tema zaštite životne sredine među najvažnijima, ali i ciljeve Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru kojih se decentralizacija kulturno - umetničkog stvaralaštva izdvaja kao jedan od prioriteta kulturnog razvoja a deleći opštu brigu za održivi opstanak i razvoj ruralnih područja, profesori i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti osmislili su i pripremili Festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“, koji će po prvi put ove godine, pod sloganom „U napuštenom bioskopu“ biti održan u selu Temska podno Stare planine, 20 kilometara severozapadno od Pirota, na mestu gde je pružen ogroman, možda i presudan doprinos zaštiti staroplaninskih reka.

Nastojeći da kod studenata – budućih stvaralaca, ali i kod šire javnosti, razvijemo svest o ovim osetljivim pitanjima, odlučili smo se da ovaj međunarodni festival održimo na potpuno neuslovnom mestu – u starom, razorenom bioskopu u selu kome takođe preti opustelost. To nije jedina osobenost festivala – u želji da studentima stvorimo priliku da pored međusobne razmene iskustava upoznaju i profesionalne stvaraoce u obalsti dokumentarnog filma, odlučili smo se za izbor filmova koji obuhvata i studentske i profesionalne radove.

Izbor filmova napravila je umetnička direktorka festivala, Narcisa Darijević Marković, redovna profesorka FDU u saradnji sa mladim rediteljem – doktorandom FDU, Nikolom Polićem. Selkcija je obuhvatila dela mladih autora koji odabirom i tretmanom tema postavljaju pitanja iz oblasti ekologije, ravnopravnosti, slobode i identiteta.

Nagrade će dodeljivati međunarodni žiri u sastavu Boštjan Mašera, reditelj iz Slovenije, Ana Radojičić, stručna saradnica na predmetu Filmska montaža, FDU i Aleksandar Кostić, snimatelj, redovni profesor FDU. Nagrade profesionalcima dodeljivaće studentski žiri u sastavu Nikola Polić, doktorand FDU, Olga Đurović, studentkinja Кamere i Aleksa Кosanović, student Montaže.

Pored filmskog programa, tokom festivalskih dana biće održane radionice snimanja filmova android telefonima, radionica 3D fotografije i radionica zvuka. Posebno izdvajamo predavanje i radionicu „MetaVers– iza ivice realnog“ koja će publiku uvesti u oblast virtuelne realnosti.

U ovom poduhvatu dobili smo podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Pirota, zahvaljujući kojoj će od 22. do 25. jula u okviru festivalskih programa biti prikazano 15 filmova u takmičarskim kategorijama i 2 u revijalnom programu.

Program festivala